”Man har varit med i många år, men nånstans har det väl ett slut”

Sara Grahn har varit given målvaktsetta för Damkronorna i flera år. När VM-truppen presenterades fanns veteranen inte med. Nu öppnar hon upp för att detta kan vara slutet.

– Man har varit med i många år, men nånstans har det väl ett slut också, säger Sara Grahn.

I slutet av augusti inleds ishockey-VM i Danmark. När förbundskaptenen Ulf Lundberg presenterade truppen saknades rutinerade målvakten Sara Grahn.

– Klart det är en besvikelse, men jag hade det på känn så det kommer inte som en jätteförvåning, men det är alltid en besvikelse att inte bli uttagen, säger Sara Grahn.

Sara Grahn har varit under många år given målvaktsetta för Damkronorna. Den 33-åriga Luleåmålvakten, som debuterade i landslaget 2006 har gjort närmare 200 a-landskamper. Men missade OS tidigare i år på grund av covid.

Sara Grahn.
Sara Grahn.

– Jag är inte uttagen på grund av sportsliga grunder sa Lundberg, jag är inte tillräckligt bra helt enkelt, det var så han framförde det till mig, säger Sara Grahn.

Håller du med om det?

– Jag brukar inte prata om att jag är bra och så vidare, men in på tre målvakter borde jag klara, så håller inte riktigt med om det, säger hon.

”Så klart de frågar”

Sara Grahn är inte den enda rutinerade som saknas i truppen. Även hennes lagkamrater från Luleå som blev svenska mästare i år, Johanna Fällman, 32, och Emma Nordin, 31, blev petade inför VM.

– Det är så klart de frågar varför, vi är ganska många från Luleå som är rutinerade så vi har haft en diskussion kring det här – hur och varför. Jag avslutade med ett SM-guld och det var senast han såg mig, så det måste vara det han grundade beslutet på, säger Sara Grahn.

Förbundskaptenen Ulf Lundberg.
Förbundskaptenen Ulf Lundberg.

Förbundskaptenen Ulf Lundberg står fast vid att petningen beror på sportsliga grunder och att det är en tuff konkurrens. Han poängterar att senaste medaljen damkronorna tog var 2007 och att det pågår en generationsväxling.

– Jag är glad att man vill verkligen vara med i Damkronorna och att man längtar efter det. Jag pratade med Sara innan presskonferensen och jag beskrev det hon själv sa, det är sportsliga grunder och jag vet att hon har varit med väldigt länge, men man lånar landslagströjan och sen lämnar man tillbaka den. Jag stänger inga dörrar för framtida uttagningar, säger Ulf Lundberg.

Efter att Sara Grahn inte blev uttagen till VM-truppen har målvakten svårt att se sig själv i landslagströjan igen framöver.

– Man har varit med i många år, men nånstans har det väl ett slut också, säger hon.

Har tankarna på att sluta i landslaget kommit på tal?

– Både ja och nej, det har gått snabbt senaste dagarna så har inte funderat så mycket, men klart tanken har slagit mig. Blir jag inte uttagen till ett VM, så har jag svårt att se mig bli uttagen i någon mer turnering. Så det kan vara slutet det här, säger Sara Grahn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!