”Förklarade noggrant vad det innebär att spela hockey”

avErik Karlsson

I dag hölls hovrättsförhandlingar i Jakob Lilja-fallet.

Försvaret hoppas på att tingsrättens misshandelsdom ändras till en friande dom.

Om inte så räknar man med att ta fallet hela vägen till Högsta Domstolen.

– Jag tror det finns goda möjligheter att få prövningstillstånd, säger Liljas advokat Mats Tornéus.

Det var i det allsvenska mötet Rögle-Malmö, 5 mars 2015, som Rögles Jakob Lilja, nu mer Linköping, crosscheckade Malmö-spelaren Jens Olsson i nacken.

Han dömdes till tio matchers avstängning och 12 000 kronor i böter i disciplinnämnden – men det stannade inte där. Händelsen polisanmäldes och i tingsrätten dömdes Lilja till villkorlig dom och dagsböter för misshandel.

Ärendet överklagades och i dag hölls huvudförhandlingar i Hovrätten över Skåne och Blekinge.

– Försvaret hoppas på en ändring av tingsrättens dom, att hovrätten frikänner Jakob Lilja för brott, säger advokaten Mats Tornéus efter förhandlingarna.

”Hoppas inte att de dubbelbestraffar”

– Vi tycker att vi på ett noggrant sätt förklarade vad det innebär att spela hockey på en professionell nivå. Att man kan råka ut för skador och smärta under spelets gång. Jag hoppas att hovrätten inser att man inte ska dubbelbestraffa Jakob, fortsätter han.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR ÅN

Oavsett dom brukar misshandelsfall stanna på hovrättsnivå. Men i det här fallet menar Mats Tornéus att det kan vara aktuellt med överklagan till Högsta Domstolen just för att idrottshändelser sällan hamnar i civila domstolar.

– Det är intressant prejudikatmässigt. Vi hoppas att Jakob frias, men om det blir en fällande dom ser jag att det finns goda möjligheter att få prövningstillstånd.

Dom kommer om två veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM