Fagervall får sparken – Johan Garpenlöv tar över Dif

Den tidigare förbundskaptenen Johan Garpenlöv tar över Djurgården.

Efter en oönskad säsongsstart får Joakim Fagervall sparken.

– Han har inte nått ut till gruppen, säger sportchef K-G Stoppel till Sportbladet.

Starten på hockeyallsvenskan har inte varit något segertåg för Djurgården, som ligger trea i serien och har 13 poäng upp till serieledande Modo.

Nu agerar klubben och sparkar tränaren Joakim Fagervall.

PLUS: Panelen: Det kan Johan Garpenlöv göra för Djurgården

– Det är klart att det är en process och det inte är nu vi ska vara som bäst, men samtidigt känner vi att vi kanske har stått och stampat lite och då känner vi att vi behöver göra en förändring för att få en större tydlighet i vårt spel, säger sportchefen K-G Stoppel till Sportbladet.

Vad i Fagervalls egenskaper gjorde att ni kände att han inte kan vända på det?

– Att vi inte tar oss framåt och det har upplevts, både utifrån och internt, en otydlighet i det vi vill åstadkomma. Så egentligen de taktiska delarna. Man har känt sig otrygg i vad man ska göra.

Har du spelargruppen bakom dig i det här beslutet?

– Ja, det har varit en dialog där jag har kollat av olika saker och sen har vi i slutändan känt i de diskussionerna var de står utifrån de beslut som förväntas göras.

”Han är besviken – delar inte bilden”

Fagervall tog över från Barry Smith som sparkades under fjolårssäsongen och kom då från att ha blivit sparkad i Malmö. Han var således ansvarig när Dif degraderades i fjol. Ett minst sagt tungt år för 53-åringen.

– Det är klart att han är besviken. Han känner att han, trots de senaste förlusterna, tagit laget i rätt riktning. Det har vi till viss del, men där var våra bilder inte enade. Jag tycker att det är för mycket som är oklart och otydligt, säger K-G Stoppel.

Så han delar inte bilden?

– Nej det gör han inte, till vissa delar.

Lönelista 2022: Så mycket tjänar SHL-bossarna

Missnöjet utifrån har påverkat

Efter de senaste förlusterna har missnöjda röster höjts från supporterhåll. Stoppel menar att de har påverkat, men inte legat till grund för beslutet.

– Risken är att om trycket ökar så påverkar det gruppen i för stor utsträckning. Då vet vi lätt hur det kan bli med fans, att det blir tokigheter.

Samtidigt ligger laget tre i tabellen, bara en poäng bakom Björklöven med en match mindre spelad.

Har ni haft en övertro på laget?

– Nej, absolut inte. Men oavsett grupp och resultat så handlar det om att känna ett lugn och en trygghet och det upplever jag inte att vi har gjort.

Garpenlöv ersätter – varit kritiserad

Som ersättare kommer tidigare förbundskaptenen Johan Garpenlöv. Hans tidigare meriter både som tränare och ledare i klubben var en stor anledning till att valet föll på 54-åringen.

– Men det också en ny röst som kommer in och en tydligare egen spelidé. Dessutom har han jobbat med ”Ragge” (Marcus Ragnarsson, assisterande tränare) under tre år i landslaget, säger Stoppel.

Under sina år som förbundskapten i Tre Kronor har Garpenlöv haft historiskt svaga resultat. Det är dock inget som oroar K-G Stoppel.

– Då ska man ha klart för sig att han har haft en jävligt utmanande resa i form av två år med covid och inställda matcher och turneringar. Jävligt dåliga förutsättningar. Så det har vi haft med i beräkningarna, vi känner oss trygga med beslutet.

Johan Garpenlöv blev förbundskapten hösten 2019 och ledde Tre Kronor fram till VM i år. Hans kontrakt med Djurgården är skrivet över den pågående säsongen.

Joakim Fagervall.
Joakim Fagervall.
Johan Garpenlöv tar över som ny huvudtränare.
Johan Garpenlöv tar över som ny huvudtränare.

Köp dina hockeytröjor i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!