Finska ilskan: ”De har ljugit för oss!”

Rasar mot förbundet: ”Förstår inte”

avAndreas Käck

Clayton Keller sänkte Juhani Tyrväinen bakifrån men klarade sig utan bestraffning.

Nu rasar Finlands förbundskapten.

– När man använder folkvett så är det svårt att förstå hur de tänker, säger Jukka Jalonen.

Det var i förlängningen mellan USA och Finland i måndags som situationen uppstod. Clayton Keller körde rakt in i Juhani Tyrväinen, men domarna lät spelet fortgå – och Dylan Larkin kunde sedan avgöra matchen till USA:s fördel.

Finlands förbundskapten köper att domarna på isen missade det han anser är ett ”solklart matchstraff”, däremot har han ingen som helst förståelse för att förbundet (IIHF) nöjde sig med en muntlig varning för Clayton Keller.

Foto: Naina HelÈn JÂma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finlands förbundskapten Jukka Jalonen

”Svårt att förstå”

I en intervju med Hufvudstadsbladet är han rasande.

– Det skickar en signal att det är okej att sparka en annan spelare med skridskon. Du får inte en avstängning om inte den andra får livshotande skador. När man använder folkvett så är det svårt att förstå hur de tänker. Att sparka någon är en av de fulaste sakerna som man kan göra i rinken. Det här är alldeles skrattretande, säger Jalonen.

”De ljög för oss”

IIHF ska enligt Jalonen ha haft en genomgång för samtliga lag inför detta VM. Där ska de bland annat ha berättat att det är ”dådet, inte följden”, som avgör ett eventuellt straff.

– Nu blev det ju helt bakvänt. Det blev ingen skada men regelbrottet var riktigt fult. De ljög oss rakt upp i ansiktet. De (IIHF) tyckte inte att det var farligt. Jag tycker det är ganska helvetes farligt att sparka en annan med skridskon. Man kan få en artär uppskuren eller falla bakåt och slå sitt huvud. Hur kan människor som fattar sådana här beslut få jobba här?, säger Jukka Jalonen.

ARTIKELN HANDLAR OM