Avslöjar namnet för NHL:s nya lag

Ron Francis.
Ron Francis.

NEW YORK. De är stackars krakar, hockeyfansen i Seattle.

För nu har det slutgiltiga beslutet tagits:

Deras nya NHL-lag SKA heta Seattle Kraken.

– Det är ett namn som reflekterar kraften och aggressiviteten i hockey, säger general managern Ron Francis.

Att NHL utökas med ett 32:a lag från och med säsongen 2021-2022 är känt sedan tidigare – likaså att det laget kommer spela i Seattle högst upp i USA:s nordvästra hörn.

Men först under torsdagen fick organisationen ett namn och det lyder alltså – Seattle Kraken.

Det är ett egendomligt klingande namn i svenska öron, men det har faktiskt skandinavisk koppling. Kraken var enligt gammal folktro i vår del av världen ett ohyggligt sjöodjur som satte skräck i sjöfarare i nordliga farvatten.

– Seattle är en stad med lång marin historia och jag tycker det här namnet ger gestalt åt kopplingen till havet och nyfikenheten på vad som vilar under ytan, säger den plötsligt filosofiske general managern Ron Francis.

Han fortsätter:

– Det reflekterar dessutom kraften och aggressiviteten i sporten hockey och vi hoppas ju att våra spelare kommer att visa den sortens egenskaper varje gång de kommer ut på isen. 

Även klubbens färger – olika nyanser av blått – och logon presenterades under torsdagen. Det senare är just ett odjur format som bokstaven S och ska också ses som en hyllning till Seattle Metropolitans – det NHL-lag som spelade i staden på 1910-talet och faktiskt vann Stanley Cup-finalen mot Montreal Canadiens 1917.

Vilka spelare som blir krakar (…) avgörs vid en så kallad expansionsdraft nästa sommar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN