Grönborg: ”Jag gillar den här listan”

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Spelare efter spelare har tackat ja till VM.

NHL-svenskarna ser ut att bli lika många som i de senaste mästerskapen.

– Flera kommer vara med redan i Globen inför turneringen, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.

På Sportbladets lista finns tolv svenskar i NHL som hittills har tackat ja till ishockey-VM.

Det handlar om följande respektingivande samling namn: Elias Pettersson (Vancouver Canucks), Jacob Markström (Vancouver Canucks), Erik Gustafsson (Chicago Blackhawks), Marcus Krüger (Chicago Blackhawks), Adam Larsson (Edmonton Oilers), Robert Hägg (Philadelphia Flyers), Oskar Lindblom (Philadelphia Flyers) Adrian Kempe (Los Angeles Kings), Mario Kempe (Arizona Coyotes), Oliver Ekman-Larsson (Arizona Coyotes), Jesper Bratt (New Jersey Devils), Loui Eriksson (Vancouver Canucks).

– Ni har gjort ett jättebra journalistiskt jobb. Jag gillar verkligen det här och tycker bara att det är roligt att ni jagar och skriver, säger Rikard Grönborg.

1 av 12 | Foto: Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Jesper Bratt

”Ansvar mot spelarna”

Hur ser din egna lista ut?

– Jag kommenterar varken några ja eller nej just för tillfället. Jag hade gärna velat meddela er det här direkt nu – men på grund av omständigheterna måste jag vänta lite, vi har ett ansvar mot spelarna.

När kommer ni att börja presentera namn?

– Inom de allra närmaste dagarna, det är ganska stora listor. Vi kommer att gå ut med listor på de som finns tillgängliga, de som har tackat ja och de som har tackat nej.

Vad är det ni väntar på för att gå ut med det här?

– Det är en del som måste gå i lås innan vi har definitiva besked. Spelarna ska genomgå läkarundersökningar och göra exitintervjuer, och sedan måste vi ha en release från deras klubbar och de måste ta gemensamma beslut med sina familjer.

”Majoritet från NHL”

När kommer spelarna att börja ansluta till truppen?

– De kommer att komma efterhand, vi har två träningslandskamper i Finland och sedan den förberedande tjeckiska turneringen där vi möter Ryssland i Globen den 1 maj. Jag kan lova att vi har NHL-spelare med i Globen.

Har ni något sista datum för när ni vill ha truppen helt spikad?

– Nej, som vanligt kommer vi att fortsätta addera namn efterhand. Det kommer ju att pågå även efter att turneringen är igång, mycket beror ju på vilka NHL-lag som har spelat färdigt.

Hur många svenskar från NHL kommer att vara med i VM?

– Det kommer inte förvåna mig om majoriteten av truppen kommer att vara hämtad från NHL, precis som de senaste åren. Men vi har lag i andra stora ligor också som ännu inte har spelat klart, inte minst vår egna SHL.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sverige firar guldet 2018

”Riktigt ledsna”

Hur ser du på intresset för NHL-spelarna att komma till Tre Kronor?

– Det är fortsatt stort intresse. De som har varit tvungna att tacka nej har haft goda anledningar som till exempel skador, de har varit riktigt ledsna att de inte kan komma.

Tre Kronor befinner sig för närvarande i Danmark där hemmanationen väntar i två träningslandskamper onsdag och torsdag.

– Det känns som vi befinner oss i ett bra läge i förberedelserna. Motståndet är en snäpp upp jämfört med matcherna mot Norge senast, de har flera KHL-spelare i laget, säger Rikard Grönborg.

Följande svenska NHL-spelare har tackat definitivt nej till VM: Mika Zibanejad (New York Rangers), Hampus Lindholm (Anaheim Ducks), Rickard Rakell (Anaheim Ducks), Jakob Silfverberg (Anaheim Ducks).

VM spelas 10–26 maj i Bratislava och Kosice i Slovakien.

Sverige har två raka VM-guld från Köln/Paris och Köpenhamn/Herning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor

NHL