Oväntade drömbeskedet till krisklubben

Arvid Holm.
Arvid Holm.

Arvid Holm skriver NHL-kontrakt, vilket betyder runt två miljoner kronor in till Karlskrona, som riskerar att tvångsdegraderas.

På klubbens kansli mottogs beskedet med balanserad glädje. 

– Ett fantastiskt tillskott och en stor hjälp på vägen, men inte grunden för hur vi tittar på vår verksamhetsplan, säger klubbchef Per Rosenqvist. 

Arvid Holm tillbringade tre säsonger i Karlskrona innan han lämnade för Färjestad inför förra säsongen. En fin SHL-säsong i Karlstad har nu gett den 21-årige målvakten ett treårigt rookiekontrakt med Winnipeg Jets – men lånas tillbaka till Färjestad kommande säsong.

Ett minst sagt välkommet besked för Karlskrona som kan räkna med att inkassera runt två miljoner kronor (summan styrs av hur många svenska spelare som skriver NHL-kontrakt). Något VF var först att rapportera.

Välbehövliga pengar till den ekonomsikt hårt ansatta klubben, som nyligen nekades elitlicens för fortsatt spel i allsvenskan. Men enligt Per Rosenqvist inte avgörande för klubbens fortsatta allsvenska existens.

– Vi fick besked om det i går kväll. Klart det hjälper till i en tuff situation. Men… det har vi faktiskt inte tagit i beaktning hittills. Men det handlar om mycket pengar, säger han.

Kan det hjälpa er att klara elitlicensen?

– Ja… , det kan det väl. Vad licensnämnden bedömde var att vi var på obestånd. Vi anser att det bara är av tillfällig karaktär. Klart att det här är ytterligare en finansiering av vår verksamhet och samtidigt en årligt återkommande finansiering. Säsongen som gick hade vi NHL-ersättning för Joel Kellman. Det visar att vi ger en bra grundutbildning till våra talanger. Kul för Arvid och kul för vår målvaktstränare Timo (Leinonen).

Levt under konkurshot

Karlskrona har levt under konkurshot och hade i början av juni 9,9 miljoner kronor i skulder, vilket skulle hanteras i en rekonstruktion. Skatteverket stod då inte bakom beslutet och tingsrätten beslutade att den inte kunde genomföras.

I beslutet att degradera Karlskrona skriver Svenska ishockeyförbundet att klubben sedan en tid inte kan betala sina skulder allt eftersom de förfaller.

– Vi tittar på en helhet här, vi har faktiskt visat positiva resultat de tre senaste åren. Det vi belastas med hela tiden är avskrivningarna från SHL-investeringar och så vidare. Det belastar vårt resultat med ungefär 1,5 miljoner varje år. Den här säsongen går vi plus 1,6 miljoner före avskrivningar. Vi har en bra verksamhet som ger ett överskott. Det vill vi påvisa med vår överklagan, säger Per Rosenqvist.

Tänker ni framföra något nytt i er överklagan till appellationsnämnden?

– Jag kan inte gå in i detalj på det, vi vill sköta det med berörd part. Men det jag kan säga är vi gjorde en komplettering till licensnämnden innan vårt möte och det är den vi vill utveckla för appellationsnämnden .

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!