Wennerholm: En av de största inom svensk hockey

HOCKEY

KARLSTAD. Rickard Wallins tröja är äntligen i taket i Löfbergs Arena.

Där den hör hemma.

För mig är han en av de största någonsin i Färjestad och den inhemska svenska hockeyn.

Jag hittar inte många FBK-ikoner som slår honom.

Då är konkurrensen så mördande i den här klubben att jag faktiskt är förvånad att inte fler hänger i taket.

Framförallt Peter Nordström och Pelle Prestberg, som ju båda är tvättäkta värmlänningar dessutom.

Av de totalt sju tröjor som hänger uppe - Wallins inräknad - är det ju bara två som kan kalla sig värmlänningar, Ulf Sterner och backen Tommy Samuelsson.

Gulden ett bevis på hans storhet

Resten är ”importer”. Håkan Loob kom från Gotland, Thomas Rundqvist från Vimmerby i Småland, Jörgen Jönsson från skånska Ängelholm och Mathias Johansson från Oskarshamn. Men alla växte till trofasta Färjestad-ikoner och alla har gjort Karlstad till sitt hem.

Precis som Rickard Wallin, som är född i Stockholm och startade hockeykarriären i Västerås.

En av många klassiska centrar i Färjestad och faktiskt lite underskattad i mina ögon. Han var aldrig den flashigaste av hockeyspelare, men hans ledaregenskaper gjorde honom till kapten, arbetsinsatsen var alltid hundraprocentig och betydelsen för laget enorm

Han har fyra SM-guld som bevis på det.

Nu fick han ta ett tårfyllt farväl till sitt tröjnummer 51 och med bästa möjliga inramning. En fullsatt Löfbergs Arena, den första utsålda matchen i säsongens SHL och första utsålda huset i Karlstad sedan premiären mot Örebro förra året.

Hyllningen från fansen var magisk och tifot spektakulärt.

Det kanske skulle hissas upp tröjor inför varje match.

▪▪

Att det blev nummer 51 på ryggen för Rickard Wallin var en slump, som det ofta är med tröjnummer.

Rickard Wallin hade spelat större delen av sin karriär i nummer 15, men när han återvände från schweiziska Lugano till säsongen 2007–08 var numret upptaget av backen Dominik Granak.

Då vände han bara på siffrorna.

Nu är sonen Alex, 6 år, orolig att han inte ska få spela i nummer 51 i framtiden, men Rickard har lovat att göra ett undantag om sonen når så långt i karriären.

Rickard Wallin mest berömda mål är det i sjunde och avgörande semifinalen mot HV71 2006.

Med en minut kvar ledde HV71 med 3–2, då Jonas Höglund kvitterade för värmlänningarna. Sedan drällde HV:s Björn Melin på offensiv blå, Wallin snodde pucken och skickade den vidare till Peter Nordström och skapade en spelvändning. Nordström tog in pucken i HV:s zon och passade tillbaka till ”Walle”, som stötte in segermålet med sju sekunder kvar att spela.

Ett av mina bästa minnen

Jag var där och trodde knappt mina ögon. Det är fortfarande en av de häftigaste vändningarna i SM-slutspelets historia.

Finalen mot Frölunda blev också en klassiker, men där snodde Per Ledin och Emil Kåberg showen när Färjestad vann en tjurig matchserie med 4–2 i matcher.

Ledin kallade bland annat Tommy Salo för ”tjockis” och fick så många utbrott att han till slut fick munkavle av klubben.

Det är väl enda gången jag sett även Rickard Wallin gå över gränsen, då han blev anmäld till disciplinnämnden efter ett påhopp på domarna.

Annars var han alltid ett under av diplomati. Alltid där för att svara på frågor efter matcherna, förlust eller seger spelade ingen roll.

Sågades borta i NHL

Sedan blev han väl påhoppad ibland också. Han var inte lika populär hos motståndarna, som han var i det egna omkädningsrummet.

Och kanadensiska tv-experten Don Cherry gjorde ett klassiskt påhopp, utlöst av att Wallin bar en guldkedja (!) runt halsen under sin tid i Toronto.

– Vad gör den här killen? Han har en guldkedja på sig. Han måste vara ute efter problem. Han gör inte mål. Han tacklas inte. Han slåss inte. Han bygger inte upp några anfall. Han tar dumma utvisningar. Vad har han gjort mer än att ta hit "Monstret" (Jonas Gustavsson)? Det finns ingen logik. De har en sådan där kille som bara flyter omkring därute, dundrade Cherry under en match.

Rickard Wallin får vät ta det som en merit att ha blivit sågad av Don Cherry.

I stort sett alla svenskar har blivit det vid ett elller annat tillfälle.

Inklusive klubbikoner som Börje Salming och Mats Sundin.

Färjestads ikoner som fått tröjorna hissade 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM