Tvingas sluta – får 30 miljoner kronor

Förre SHL-stjärnan: ”Ser fram emot mitt nya liv”

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYR N
HOCKEY

Förre Växjö-stjärnan Ville Leino tvingas lägga av, 33 år gammal.

Trots detta kommer lönen – från NHL – fortsätta ticka in.

– Jag är inte bitter, säger han till Iltalehti.

Den svenska hockeypubliken minns honom bäst från tiden i Växjö där den finländske forwarden gjorde 37 poäng (10+27) på 61 grundseriematcher. Men dessförinnan hade Ville Leino en framgångsrik karriär i NHL.

Ett par succésäsonger i Nordamerika gav honom ett sexårsavtal med Buffalo Sabres värt nästan en kvarts miljard kronor men sommaren 2014 köptes han ut.

Det hade precis varit lockout i NHL och en ny regel om två ”fria utköp” hade införts vilket innebar att samtliga lag hade rätt att köpa ut två spelare utan att deras lön skulle fortsätta räknas mot lönetaket.

Christian Ehrhoff och Ville Leino fick då stryka på foten.

Får 30 miljoner kronor

Men hans kontrakt – som sträcker sig över säsongen 2019/20 – är i praktiken fortfarande giltigt och Buffalo Sabres måste således fortsätta betala ut hans lön (1,2 miljoner dollar per år).

När kontraktet väl löper ut kommer Ville Leino att ha fått motsvarande 30 miljoner kronor till. Pengar som blir extra välkomna när den 33-årige finländaren nu tvingas sluta på grund av skador.

– Skadorna är den största orsaken till att jag tvingas ta det här beslutet. Under de senaste åren har jag haft ganska mycket problem. Jag har inte kunnat träna och spela på det sätt jag velat, säger han till finländska sajten Iltalehti.

Två Stanley Cup-finaler

Med 286 NHL-matcher och två Stanley Cup-finaler kan han ändå blicka tillbaka på sin karriär med stolhet.

– Slutspelen med Philadelphia Flyers var mina största höjdpunkter. Jag hade en härlig kemi med Scott Hartnell och Daniel Briere. Där nådde jag min maximala kapacitet som hockeyspelare, säger Leino.

Framöver kommer han spendera tiden åt att lansera ett eget klädmärke. Skidskorna läggs på hyllan.

– Men jag är inte bitter. Jag ser fram emot mitt nya liv, säger Ville Leino.

NHL-säsongen 2017/18 i siffror 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM