Klubbar vill stänga hockeyallsvenskan

”Ekonomiska och sportsliga orsaker”

Av: Andreas Käck, Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Upp emot hälften av de hockeyallsvenska klubbarna vill stänga serien för nedflyttning den här säsongen, uppger Expressen.

– Vi tror att det skulle göra oss gott, säger Västerviks klubbchef Emil Georgsson till tidningen.

Men enligt Sportbladets uppgifter står HA-ledningen inte bakom förslaget.

Coronakrisen slår hårt mot idrotts-Sverige. Flera klubbar har redan fått ekonomin körd i botten och i hockeyallsvenskan är oron utbredd.

Nu uppger Expressen att flera klubbar – ”upp emot hälften” – har gått ihop för att driva frågan om att stänga serien för nedflyttning den här säsongen.

”Finns en risk”

Västervik och Kristianstad är två av klubbarna som står bakom förslaget.

– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stänga serien nedåt, av både ekonomiska och sportsliga orsaker. Vi tror att det skulle göra oss gott att inte kapprusta mot varandra om att eventuellt slippa ett negativt kval. Det finns en risk att säsongen ställs in i Nordamerika och då kan spelarmarknaden explodera. Vad händer om en bottenkonkurrent tar in fyra spelare i februari medan de andra inte har råd?, säger Emil Georgsson, som är klubbchef i Västervik, till tidningen.

”Stor stress”

Förslaget är alltså att ingen klubb ska kunna åka ur hockeyallsvenskan den här säsongen. Däremot ska man, enligt förslaget, kunna gå upp i SHL.

– Vi ser helst en stängning av ligan nedåt, men att det ska vara möjligt att gå upp. Då får man spela med fler lag nästa säsong och sedan korrigera det genom att två lag åker ut säsongen 21/22. Det skulle inte lösa något problem, men det tar bort en stor stress i att riskera att åka ur, säger Georgsson.

Det är Svenska Ishockeyförbundet som tar beslut i frågan, inte klubbarna själva.

Och enligt Sportbladets uppgifter står ledningen i hockeyallsvenskan inte bakom förslaget.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN