Lindblom tillbaka som målskytt efter cancern

NEW YORK. Det var hans första ”riktiga” match på långt över ett år.

Men Oskar Lindblom såg ut som att han aldrig varit borta från isen – och gjorde mål direkt i Philadelphias premiär mot Pittsburgh i natt.

– Det var inte precis det snyggaste målet i karriären, pucken bara touchade min hjälm. Man jag tar det, säger den omtyckte gästriken efter en 6-3-seger till vilken även nye lagkamraten Erik Gustafsson bidrog med två fina assist.

Jo, Oskar Lindblom spelade ju en av Flyers playoff-matcher mot Montreal i somras också, efter att till hela hockeyvärldens glädje ha tillfrisknat från den cancer han diagnosticerades med i december 2019, men det var en väldigt speciell tilldragelse.

I natt, när Philadelphia öppnade den nya säsongen med ett derby mot Pittsburgh hemma i Wells Fargo Center, gjorde den 24-årige ex-brynäsaren comeback ”på riktigt”. 

– Ja, det här upplevde jag som första matchen på väldigt länge, säger Oskar när vi når honom efteråt.

– Det var liksom en vanlig grundseriematch, om än utan publik på läktaren, och det kändes riktigt kul att vara tillbaka.

Tajmingen är lite off, men det är lika för alla och kroppen var det inga problem med.

Bra gick det också. Oskar bildade en nykomponerad förstakedja med Sean Couturier och Travis Konecny, spelade drygt 14 och en halv minut – och gjorde 12.14 in i tredje perioden ett mål också. Det tillskrevs först Konecny, men efter granskning visade det sig att linans blågule viking varit på pucken innan den gick in. 

– Det var inte precis det snyggaste målet i karriären. Jag fick en push i ryggen framme vid kassen, tittade upp och så touchade pucken min hjälm. Men jag tar det, skrockar han.

– Det kändes överhuvudtaget okej. Man har ju inte spelat på ett tag, så tajmingen är lite off, men det är lika för alla och kroppen var det inga problem med.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Annan svensk med två assist

Även backen Erik Gustafsson, som gjorde sin allra första match för Flyers, hade en lyckad säsongspremiär. Två gånger om i powerplay i första perioden avlossade han skott som James van Riemsdyk respektive Nolan Patrick kunde styra in.

– Jag brukar inte vara nervös, jag är ändå 28 år och har varit med ett tag, men ikväll var jag av någon anledning det, berättar Erik på telefon från nya hemstaden.

– Desto skönare var det förstås att det gick såpass bra och att powerplay funkade direkt. Vi har tränat hårt på just PP i tre-fyra dagar och igår kändes det som att vi började hitta varandra på riktigt och, ja, så kändes det ikväll med.

Landsmannen Lindblom är imponerad.

– Man ser direkt vad som är Eriks specialitet är, hur bra han är i just powerplay. Vi kommer få stor nytta av honom. 

Matchen vann Flyers alltså med 6-3 och de gjorde det rättvist. Bortsett från i några sekvenser i inledningsperioden levde de definitivt upp till alla lovord som hällts över dem inför seriestarten. Penguins, å sin sida, inte alls såg särskilt vassa ut.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!