Abrahamsson: De kickade igång Färjestad

Ibland krävs det en omstart. 

Det Färjestad visade upp i kväll såg ut som en sådan. 

Väldigt symboliskt också vilken kedja det var som kickade igång laget. 

Som det har blåst i träa i Karlstad den här hösten. Men inte på det positiva sätt som Färjestad har skämt bort publiken med.

Bara en trepoängare, och totalt sju poäng, på åtta matcher är givetvis inte godkänt. Spelet har dessutom varit i paritet med den skrala poängskörden. 

Samtidigt är det inte första gången på senare år som Färjestad får en tuff start. För två säsonger sedan låg man tia i tabellen efter nio omgångar med endast elva poäng.

De flesta vet hur den säsongen slutade: Färjestad vann SHL. 

Min analys är att Färjestad gick in i den här säsongen med fel ingångsvärden. Det har liksom rullat på några år nu. 

Fyra, etta och tvåa i tabellen under Johan Pennerborns tre säsonger som huvudtränare. Dessutom har man nått dit med seriens mest underhållande spel inför en jublande publik. Ibland har det nästan känts lite för bra för att vara sant. Medan lag som Frölunda och Luleå nått toppen med stor disciplin, hög arbetsmoral och ett urtryggt grundspel har Färjestad släppt på för allt vad det går i offensiven.

Gick in med en skev självbild

De flesta hade räknat med att Färjestad skulle vara ett topplag även den här säsongen.  – inte minst Färjestad själv. 

När sedan Per Åslund förlängde sent, Jesse Virtanen återvände och Joakim Nygård hoppade in under hösten förstärktes en falsk trygghet att det här borde rulla på som tidigare.

Nu försvann Nygård snabbt med en skada och Rydahl strax efter av samma anledning. Ett par skador måste ett tippat topplag klara, även på nyckelspelare.

Men när den skeva självbilden redan fanns där blev skadorna på två nyckelspelare ytterligare en faktor i fel vågskål. 

Även den här hösten har det varit för många utvisningar. Visste ni förresten att när Färjestad vann serien 18/19 då var det lag som hade flest tvåminutare mot sig. Det måste vara snudd på unikt. 

Defensiven har varit kritiserad även under de framgångsrika åren

När ett vasst powerplay och en hög effektivitet plötsligt var ett minne blott fanns det inget som kunde sminka över skavankerna. Det fula fick chansen att synas i allt för hög grad.

Brunkarkedjan visade vägen

Om man kommer så snett in i säsongen som Färjestad gjorde gäller det att trycka på reset-knappen. 

Starta om. Prioritera det som verkligen är viktigt. De små sakerna.

Därför är det signifikativt att det är brunkarkedjan med Widerström, Bäck och Jakobsson som med sitt hårda jobb leder laget. En tydlig signal vad som krävs för att Färjestad ska ta sig ur den lilla grop man inledningsvis har grävt. 

Skicklighet och kreativitet finns det tillräckligt med i det här laget, men i SHL nådens år 2020 är inte skicklighet mycket värt om inte det hårda jobbet med och utan puck följs till punkt och pricka och görs kollektivt.

Oskar Bäcks utveckling får mig att tänka på namnen Steens för något år sedan och Gustaf Rydahl förra säsongen. Äntligen spelar han med den edge jag tidigare saknat.

Ett tävlingspsyke vi inte sett tidigare

Utmaningen att vända den negativa trenden och få ett nytt avstamp kunde inte ha varit mycket större för Färjestad: höstens hetaste lag: Frölunda.

Det här rivalmötet i väst brukar alltid vara en av grundseriens höjdpunkter. Oftast inför en fullsatt arena. Så är det inte nådens år 2020, men på isen såg det till stora delar ut som det brukar. 

Intensivt och lite smågrinigt. 

Den tidigare nämnda kedjan var det som gav Färjestad ledningen. Jakobsson vann pucken av Jens Olsson, spelade in till Bäck som med visst flyt fick en andrachans och fick in pucken. 

Ett resultat som stod sig in i tredje perioden då Michael Lindqvist gjorde 2–0 innan Jakobsson var mäktig när han på egen hand tryckte in 3–0. 

Förstakedjan med Rydahl, Lindqvist och Åslund såg (åtminstone stundtals) ut som en förstakedja. Arvid Holm fortsätter leverera stormatcher.

Victor Ejdsell är fortfarande mållös, men måste ha gjort sin bästa match för säsongen. Jonathon Blum verkar ha snyftat klart. 

I kväll fanns det ett tävlingspsyke som vi inte sett tidigare.

Samtidigt: att leverera det mot Frölunda en lördagkväll i Karlstad är en sak. Att följa upp det med liknande insatser när nu serien går in i ett något intensivare matchande är något annat.. 

På torsdag väntar Örebro.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!