Edmonton tvingade fram avgörande match

Publicerad 2024-05-19

NEW YORK. Slaget om Kanada kommer avgöras först i en gastkramande Game 7.

För i nattens sjätte rond körde Edmonton över Vancouver med 5-1.

– Nu känns det som att vi har allt att vinna, säger svenske Oilers-backen Mattias Ekholm till Sportbladet.

Efter segern hemma i Roger Arena i förrgår hade Canucks chansen att avgöra hela kvartsfinalen i nattens retur i Edmonton – och de sade sig på förhand vara mycket angelägna om att göra det också.

Men det märktes inte, för att vara frank.
Visst geist gick kanske att ana när Nils Höglander i mitten av första perioden, efter strålande förarbetade av Elias Pettersson, lyckades kvittera den 1-0-ledning hemmalaget hade skaffat sig knappa två minuter tidigare – men det var allt.

”Vi var bättre”

I övrigt dominerade Alberta-stjärnorna kraftigt, hade skottövertag med 18-9 efter 40 minuter och vann till slut helt rättvist med 5-1.

– Ja, jag tycker att vi genomgående var det bättre laget på isen den här gången, säger Mattias Ekholm när vi talar med honom under bilfärden hem från våldsamt rusiga Rogers Place.

– På slutet har vi haft lite svårt att hålla ledningar, så det var särskilt skönt att se att vi klarade av det nu. Vi har lärt oss av tidigare misstag.

Nu väntar alltså en direkt avgörande Game 7 i Vancouver om ett och ett halvt dygn. Vinnaren i den matchen avancerar till konferensfinal mot Dallas och förloraren tvingas obönhörligen gå på sommarlov.

Rysare väntar

– Den här serien förtjänar nog ett sådant slut, båda lagen har var riktigt bra. Jag ser verkligen fram emot den matchen. Det finns inget roligare än Game 7, fortsätter ”Eky”.

– Jag tycker det känns som att vi har allt att vinna och det är den inställningen vi kommer gå in med.
Det låter dock som att även Canucks tar sig an slutgiltiga uppgörelsen med stor optimism.

– Vi är exalterade, det kommer vara ett otroligt liv i vår arena. Det är just såna matcher man vill spela, klargör Elias Pettersson.

Det enda Game 7-dramat i den andra Stanley Cup-rundan avgörs natten till tisdag och startar 03.00, svensk tid.