Hockeyallsvenskan rasar mot plötsliga regeländringen

Foto: C MORE
Sekvensen från tisdagens möte mellan Örebro och Skellefteå där Örebro fick sitt 1–0-mål av Jere Sallinen godkänt efter att Tom Wandell kört på Gustaf Lindvalls målvaktsklubba.
HOCKEY

SHL ändrar synen på målvaktsinterference, mitt under säsongen.

Utan att klubbarna fått information om nya tolkningen.

Något som även upprör Hockeyallsvenskan.

– Vi ändrar inget mitt under säsong. Vi har inte hört ett ord om det här, säger Tomas Thorsbrink, domarchef för allsvenskan.

En av de mest omdiskuterade reglerna i svensk ishockey är den som berör målvaktsinterference, hur mycket får motståndare störa en målvakt för att ett mål ska bli godkänt.

Till den här säsongen har synen på regeln ändrats och det är domarna på isen som i större utsträckning ska ta beslut vid interference vid målgården. Man lättade upp bedömningen med avsikten att godkänna fler mål.

Nu kommer nya direktiv, mitt under säsongen – vilket Sportbladet var först att rapportera om under tisdagskvällen.

Efter landslagsuppehållet är regeltolkningen ändrad, om en målvaktsklubba blir påkörd utanför målgården ska det dömas mål.

Så var det definitivt inte i fjol och heller inte innan Karjala Tournament.

– Det stämmer, vi hade en sittning i lördags där vi blev informerade. Det är tråkigt om klubbarna inte fått den informationen, säger Mikael Sjöqvist till Sportbladet som dömde matchen mellan Örebro och Skellefteå i går kväll tillsammans med Wolmer Edqvist.

Foto: JOHAN BERNSTRÖM BILDBYRÅN
Mikael Sjöqvist.

Givetvis gick det felfördelade laget, Skellefteå, i taket när de berördes negativt av utslaget.

”Domarutskottet ska handlägga”

I dag höjs flera röster i frågan.

Och fler är fullständigt ovetande om den nya tolkningen.

– Man kan inte bestämma nya regler under säsongen. Vi har ett domarutskott som ska handlägga sånt här. Vi i hockeyallsvenskan går efter våra direktiv och Ishockeyförbundets casebook. Som jag tolkar händelsen i Örebro i går så hade vi inte dömt mål i hockeyallsvenskan, säger Thomas Torsbrink som är domarchef för hockeyallsvenskan.

Torsbrink har blivit nedringd under dagen av klubbar i allsvenskan som undrar om reglerna ändrats och vad som gäller i kvällens matcher.

– Jag är förvånad. Vi ändrar som sagt ingenting, förtydligar han.

Notera också att hockeyallsvenskan aldrig tagit hjälp av videobedömning eller ett situationsrum för att avgöra mål eller ej mål vid målvaktsinterference.

Sportbladet har sökt SHL:s domarchef Ulf Rönnmark för en kommentar.

Experterna tippar hockeyallsvenskan 00:54
ARTIKELN HANDLAR OM