Forsberg: ”100 mål var bara en dröm”

avPer Bjurman

NEW YORK. Filip Forsberg skrev historia i natt.

Han pangade in NHL-karriärens 100:e mål när ett explosivt och inspirerat Nashville slog Washington Capitals.

– Hundra mål var ju bara en dröm när man började här, men det har gått bra, säger jubilaren till Sportbladet efter 6-3-segern.

Foto: Christopher Hanewinckel

Han har stått på 99 i ett par veckor nu.

Så det var en lättad Filip Forsberg som 6.45 in i mittperioden i Nashvilles hemmamöte med Washington stänkte in NHL-karriärens 100:e mål.

Visserligen trodde domare och sekretariat inledningsvis att Viktor Arvidsson styrt in pucken, men närmare granskning visade att ”Flipper” skott gick rakt in  – och att han därmed äntligen nådde sin milstolpe.

”Brukar blanda ihop mig och Arvy”

– Ja, de brukar blanda ihop mig och ”Arvy”. Vi tar mål av varandra hela tiden, säger han med ett skratt när vi talar med honom efteråt.

– Men det där satte jag själv, från det kanske sämsta läget jag hade på hela matchen. Det har gått trögt ett tag, så det var skönt att se den gå in och få det där med hundra gjort. 

Det har tagit den 23-årige snipern från Åkerö utanför Leksand 281 matcher att nå den klassiska 100-målsbarriären. Det är aningen långsammare än exempelvis Mats Sundin och namnen Peter Forsberg, men snabbare än Daniel Alfredsson. Så det får betraktas som raskt utfört.

– Hundra mål var ju bara en dröm när man började här, fortsätter han.

– Men det har gått bra och jag har fått spela med väldigt skickliga spelare från dag ett. Det är förklaringen.

”Lite speciellt känns det fortfarande”

Att jubileet kom mot just Washington – klubben som skickade honom till Nashville i den moderna NHL-historiens sämsta trejd innan han ens hade kommit till Nordamerika – gör förstås inget, det heller.

– Det där betyder väl mindre och mindre för varje säsong som går, det är snart inga kvar i Washingtons ledning sedan det hände, men visst. Lite speciellt känns det fortfarande.

Även Mattias Ekholm gjorde mål – och stod liksom Calle Järnkrok för en assist – i en match Predators inledde som vore det avgörande slutspelsmatch och...ja, sedan fortsatte de likadant.

– Ja, vi var verkligen redo från start och spelade riktigt bra i första perioden, konstaterar Filip.

– Det har överhuvudtaget gått bra på slutet, vi har fem raka segrar nu. Men vi vet att det kan vända snabbt i NHL, så det gäller att upprätthålla det här spelet i fortsättningen också.

Nicklas Bäckström svarade för en assist, medan lagkamraten Christian Djoos tvingades avbryta matchen på grund av skada.Lite förhastat är det nog att räkna bort Vancouver Canucks redan.

Efter några mindre lyckade insatser förra veckan visade de imponerande klass mot LA Kings i Staples Center i natt, vände 0-2-underläge och vann med 3-2.

Henrik Sedin gjorde sitt andra mål för säsongen, framspelad av Loui Eriksson.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM