– Vi har ätit oss uppåt

HOCKEY

På tre år har Linköping gått från sämst till bäst

Foto: sjunde segern Tim Eriksson, till vänster, avgjorde i sudden death för sitt Linköping och gratulerades av Fredrik Emwall.

Jönköping

Thomas Johanssons debutsäsong i Linköping slutade med en jumboplats i elitserien och endast 31 inspelade poäng.

Tre år senare är situationen en helt annan – LHC är obesegrat efter sju omgångar.

– Skillnaden? Oj, som sträckan mellan Linköping och Stockholm. Det är verkligen som natt och dag, säger 35-åringen efter vinsten i Kinnarps Arena.

Tiden är förbi när Linköping var elitseriens clownlag som hela hockeysverige skrattade åt. Efter sju omgångar av elitserien 05/06 toppar LHC tabellen och är ett stabilt topplag som inger respekt var de än kommer.

Erfarenhet

– Hela föreningen, från toppen till botten, är helt annorlunda i dag jämfört med hur det var när jag kom till klubben. Roger och Johan (tränaren Melin och sportchefen Hemlin) har tagit med sig massor med bra saker utifrån samtidigt som hela föreningen har fått den erfarenhet som krävs.

– Nu är vi ett jävligt stabilt lag och jag är inte direkt avundsjuk på spelarna i exempelvis Leksand. Jag har själv varit där nere med både Linköping och AIK och det är lite skönare att gå till jobbet nu om man säger så, säger Thomas Johansson.

Ett nytt självförtroende

Just stabilitet och erfarenhet är nyckelord för klubbdirektören Mike Helber när han ska förklara varför Linköping vuxit in i elitseriekostymen.

– Det handlar om kontinuitet. Vår ordförande (Christer Mård) går in på sitt tionde år på posten, vår styrelse har varit intakt i tre år. Att skapa den kontinuitet som krävs är inget som man gör över en natt, säger Helber.

Thomas Johansson, som tidigare var lagkapten i Linköping, menar att det i dag finns ett helt annat självförtroende och en tydlig spelidé i laget. Något som inte varit fallet tidigare.

– I dag gör alla skitjobbet och kämpar för varandra. Vi har ätit oss uppåt och i dag spelar vi en stabil hockey med snabba spelvändningar. Precis som vi ska göra.

Marcus Nyenger ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM