Matsanalysen

HOCKEY

RIGA

RIGA. Dags för kvartsfinaler i VM.

Sensationer?

Inga.

Det är som vanligt.

Det är ”The Big Seven” och det blåbär (Vitryssland) som är mest moget för tillfället.

Här kommer fem frågor om fortsättningen – och fem ödmjuka svar.

? Bengt-Åke Gustafsson kan snart öppna trädgårdsmästeri. Det dräller ju matjord ur fickorna?

– Ja, men bra spelare brukar ha tur. Så även tränare. Nu blev det USA istället för Finland och det tror jag garanterar Sverige en plats i semifinalen. Men amerikanarna är alltid farliga. Så jag tar inte ut något i förskott.

? Om vi vinner mot USA – vilka väntar då?

– Kanada. De är på Sveriges halva i slutspelet. Tyvärr. För jag tror att kanadensarna är det starkaste laget här i Riga. Sidney Crosby & Co spelar en öppen, snabb och offensiv hockey.

? Vadå, tyvärr? Du påstod ju att det skulle vara ett mirakel om det här laget överlevde ens en kvartsfinal?

– Det är så sant som det är sagt. Jag var väldigt negativ efter förlusten mot Slovakien. Dessutom trodde jag på Finland eller Kanada i en kvartsfinal. Jag lär känslorna styra, trots att tjugo VM-turneringar borde ha lärt mig hur extremt fort det kan svänga. Men å andra sidan har vi inte vunnit kvarten ännu.

? Har någon i det svenska laget klivit fram i VM? Ser det inte väl slätstruket ut?

– Jo, ingen elitseriespelare har väl tagit något jättekliv framåt. Nicklas Bäckström är alltid roligt att se, men jag tycker att Bengt-Åke plockade in honom alldeles för sent. Kvarten mot USA blir hans andra VM-match. Om han nu får spela. Det var lite fegt av Bengan att inte våga tro på honom från början.

? Ärligt talat – är det inte dags att lägga ner VM? Vem bryr sig?

– Ganska många, faktiskt. Det är samma eviga gnällande inför varje VM. Men det sitter ändå en miljon svenskar framför tv-apparaterna när det är match. Precis som i många andra hockeynationer. Det är därför VM överlever år efter år. Utan det intresset och pengaflödet skulle de ansvariga tänkt om för länge sedan.

Läs också:

Mats Wennerholm