Två snöpliga mål fällde AIK mot LHC

HOCKEY

UPPLANDS VÄSBY. Det var upplagt för en giganternas kamp i målen.

Då släppte AIK-keepern Minatsu Murase in två snöpliga mål de första nio minuterna. Inför nästa finalmöte ger hon ett löfte:

– Då kommer jag hålla tätt, och vara med från början, säger hon.

Linköpings rutinerade Kim Martin Hasson, 29, och framtidsnamnet Minatsu Murase, 19, är två av de fem målvakter som slåss om en tre platser i förbundskaptenen Leif Boorks trupp till hemma-VM.

Samtidigt som Martin Hasson dragits med en höftskada och inte matchats fullt ut har Murase storspelat – i den avgörande semifinalen mot Modo stängde hon igen fullständigt.

"Ska ta den"

Men i den första finalmatchen fick favoriten Linköping snabbt hål på AIK-keepern.

Efter att hemmalaget inlett överraskande offensivt fick kanadensiskan Jennifer Wakefield på ett pangskott till 1-0 – efter en klar miss av AIK-keepern.

– Den var bra placerad, det ska man inte ljuga om, men jag ska ta den, säger Murase.

Lagkaptenen Helene Martinsen:

– Vi spelade bra de första fem minuterna. Vi kom ut och fick en jävla energi av alla supportrar som kommit och vi hade bra fart. Men sedan får de ett snöpligt mål och vi blir lite skakiga, det är som att luften går ur oss lite.

Fem minuter senare studsade ännu en puck in bakom målvakten, touch på två ben ställde henne helt, och det regerande mästarlaget hade skaffat sig en tidig 2-0-ledning.

– Jag kände inte riktigt att jag var med från början, så jag tar på mig dem. Det andra målet var däremot lite studsigt så det var bara otur, säger hon.

”Njuter inte när man spelar”

Trots frågetecken på förhand var en av LHC:s nyckelspelare i Kim Martin Hasson spelredo i finalen, även om kroppen inte är på topp hos den rutinerade målvakten.

– Man njuter inte hela tiden man spelar, men så länge tjejerna spelar så här framför mig så känns det bra, säger hon.

– Höften blir värre när jag spelar, så det blir bara matchspel, ingen träning. Men nu blir det rehab fram till helgen. Det ska inte vara någon fara tills dess.

AIK lyckades inte göra något mål på Martin Hasson, som stod kvar i kassen hela matchen. Efter 2-0-vinsten har Linköping tagit ett järngrepp om sitt andra raka SM-guld.

■ ■ ■

LHC har fördelen med hemmaplan både i den andra matchen på lördag och i en eventuellt avgörande match på söndag. Det ska därför mycket till för att AIK ska guldskrälla mot Linköping, som bara förlorat en av de senaste 38 matcherna i Sverige.

■ ■ ■

Truppen till hemma- VM tas ut på måndag. Sverige spelar sin första gruppspelsmatch mot Japan lördagen den 28 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM