Streckdramat: "Det är en speciell situation"

avMartin Tolén

Publicerad:

Asplöven kan hamna i allt från SHL – till division 1

Två omgångar kvar och ett hyperintressant streckläge.

Inte minst för Asplöven som har chansen att nå SHL – men samtidigt riskerar att spela i division 1 nästa säsong.

– Den som satt spelschemat måste vara nöjd med sitt arbete, säger tränaren Per Kenttä.

Den nedre streckdramatiken i hockeyallsvenskan går in i sitt slutskede. Två omgångar kvar och sex klubbar gör, rent teoretiskt, upp om placeringarna som kan innebära allt från en kvalplats till SHL till ett kval för att undvika division 1.

Asplöven har satt sig i en nästan osannolikt intressant position.

Å ena sidan har laget chansen att nå SHL men å andra sidan finns det inga stora marginaler att spela med. Det  krävs två segrar efter ordinarie tid för att ha chans till ett SHL-kval. Samtidigt får man heller inte förlora båda matcherna för att riskera att hamna i ett negativt kval om AIK skulle ta en poäng på de två sista matcherna.

– Det är klart att det är en speciell situation och visst märker man att det börjar dra ihop sig med den spänning det blir kring matcherna när de betyder mer, säger Asplövens tränare Per Kenttä.

Så om det står 2–2 mot Rögle i kväll med någon minut kvar, kommer vi se ett Asplöven som toksatsar för att vinna eller backar hem för att säkra en poäng?

– Det får vi se. Vi kommer givetvis ha koll på hur det går i de andra matcherna och bestämma oss när vi ser resultaten.

Kan tvingas förlänga kontrakten

Som både tränare och sportchef för Asplöven blir situationen extra kryddstark. Ett kval skulle innebära fler matcher och möjlighet till intäkter men som tränare vill han inte riskera att hamna i ett negativt kval.

– Jag tror att ett SHL-playoff skulle innebära en bonus ekonomiskt men en kvalplats nedåt skulle bara bli kostsamt. Det är fler matcher och  resor samtidigt som vi skulle tvingas förlänga våra spelares kontrakt som löper dag-för-dag ännu längre.

Dag-för-dag-kontrakten innebär att spelarna bara är kontrakterade under säsong.

– Vi säger upp kontrakten efter sista matchen när vi inte har någon verksamhet. Vissa av spelarna tar ett sommarjobb medan andra bara går hemma och väntar på att säsongen ska börja.

En säsong som alltså kan spelas i SHL om det vill sig väl.

Division 1 om det vill sig illa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM