Hemligheten bakom superfysiken – vila

HOCKEY

Statistiken och andra lags hyllningar talar sitt tydliga språk, Karlskornas fysik är deras starkaste vapen.

Mannen bakom den har dock en oväntad förklaring:

– Vi har nog vilat mer än de andra lagen, säger Miro Zalar.

Foto: Hyllas av andra lag Karskrona har överraskat sig till en superchans på SHL och både motståndare och experter pekar på samma faktor – lagets fysik. Före detta stavhopparen och friidrottstränaren Miro Zalar är mannen bakom träningen. ”Vi har nog vilat mer än de andra”, säger han.

Karlskrona har överraskat sig hela vägen till en superchans på SHL.

Eniga motståndare och experter pekar på en nyckelfaktor: KHK:s fysik. På lagets 30 sista tredjeperioder i grundserien förlorade man bara tre. Mannen bakom lagets fysträning är före detta stavhopparen och friidrottstränaren Miro Zalar.

Men Zalar är tydlig med att det inte handlar om några gigantiska mängder träning och spyframkallande konditionsträning som skiljer ut KHK från resten.

Snarare tvärtom.

”Kan inte lägga i femman”

– Nu har vi bra råmaterial att jobba med, problemet är ofta att spelarna som kommer hit har en stor jävla motor, men de kan inte lägga i femman. Där har man stor nytta av att som friidrottstränare vara van att plocka ut spetskvaliteter ur spelarna, säger Zalar.

Kampen på försäsongen har i stället handlat mycket om att kapa hundradelar på 20 meter sprintlöpning.

– I modern hockey är det korta byten och man får jävligt bra betalt för att man är snabb på grillorna och är man snabb så orkar man mycket mycket mer med automatik. Man vinner så oerhört mycket på att ha snabba och explosiva hockeyspelare.

Men Miro Zalar säger att den stora skillnaden mot andra lag är att de oftare väljer att inte träna alls.

”Märkligt att få credd”

– Tack vare att vi har en lyhörd tränare (Per Hånberg) på isen så har vi kanske vilat mer än vad de flesta lagen har gjort. Vi lägger in lite vilodagar under säsong och vi tror inte på att träna som en idiot i november för att vara i bäst form i februari. Det gäller att ha en jämn belastning hela säsongen.

Nyckeln till er fina fysik är alltså att ni tränar mindre?

– Ja, det har du rätt i. Egentligen är det märkligt att man får credd för att vi när vi spelat borta mot Mora, åkt buss hela natten och kommit hem klockan åtta väljer att i n t e träna.

Miro Zalar har varit i klubben i tio år och varit med på resan från division tre hela vägen upp till det nuvarande SHL-kvalet. Men under Allsvenska finalens avgörande kommer han missa de tre första matcherna då han kommenterar friidrotts-EM för Radiosportens räkning.

– Risken finns väl att jag jublar högre för målrapporter än svenska medaljer, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM