Krisen i AIK Hockey

Gav AIK miljoner – nu krävs han på mer

Av: 

Oskar Månsson

HOCKEY

Klubben skickar kravbrev till välgöraren: ”Ja, det är stenhårt”

glest på läktarna AIK ligger näst sist i Hockeyallsvenskan, och har haft svårt att locka publik till Hovet i vinter. Foto
glest på läktarna AIK ligger näst sist i Hockeyallsvenskan, och har haft svårt att locka publik till Hovet i vinter. Foto

DUBAI. AIK hockey vänder på varje sten för att klara sig undan konkurs.

Nu har klubben skickat ett kravbrev till en privatperson som redan bidragit med miljontals kronor till laget i sitt hjärta.

– Han har gett stora pengar till klubben så det är klart som fan att det är cyniskt, säger Johan Segui, tf vd.

Johan Segui och Sportbladets Oskar Månsson.

AIK Ishockey AB försöker inte bara få in pengar via Den svarta massan och privata bidrag. Nu undersöker styrelsen om de kan kräva in 4,2 miljoner kronor från en av klubbens välgörare.

Under flera år har en privatperson med svartgula sympatier skänkt och lånat ut stora belopp till AIK hockey. 2007–2008 skrev personen två gåvobrev till AIK tillsammans värda över sju miljoner kronor. Sedan dess har välgöraren betalat in runt tre miljoner kronor men nu vill AIK ha in resten av pengarna.

”Kan inte ta hänsyn”

När Sportbladet träffar Johan Segui i Dubai (där AIK:s fotbollslag har läger) bekräftar han att de har skickat ett kravbrev.

– Personen har varit väldigt behjälplig under de svåra åren, så intentionerna har varit goda. Men nuvarande styrelse kan inte ta hänsyn till det. Vi har fått två gåvobrev och klubben saknar pengar, då får vi titta på om vi kan få in dem.

Vad ska ni göra?

– Det förs dialog med advokater och jurister. Antingen finns det pengar och vi får betalt och skulle det mot all förmodan inte finnas det får vi ta ställning då. Just nu handlar det om 4,2 miljoner som AIK ishockey behöver.

Och som ni har räknat med?

– Ja, de finns i klubbens bokföring.

Hur är dialogen med personen?

– Jag har inte pratat med personen. Sedan kan jag tänka mig… personen har ju hjälpt till och är väl inte supernöjd. Folk brukar inte vara det när man kräver pengar. Men gåvobrevet är legitimt och finns det pengar så är ingen större än klubben.

Det låter väldigt hårt mot en person som skänkt stora pengar.

– Ja, det är stenhårt. Återigen, det är en person som har hjälpt klubben otroligt mycket. Samtidigt är ett gåvobrev ett gåvobrev. Du hör ju, det är jättesvårt. Som ny i styrelsen ser man att här ligger 4,2 miljoner kronor, det är otroligt mycket pengar. Vi måste gå till botten med det.

– Stämmer inte gåvobrevet får vi ännu mer problem. Det är faktiskt en del människor från klubben som har skrivit på. Isåfall har de också en del att förklara.

Johan Segui vill understryka att det handlar om hockeysektions existens och att styrelsen måste ta tuffa beslut. Han utesluter inte heller att stämma välgöraren i Tingsrätten.

Vill inte uttala sig

– Jag är ingen expert på hur man kräver folk på pengar, så jag är inte rätt gubbe att uttala mig. Det funkar säkert… fast jag har ingen koll på just det. Vi har två advokater i styrelsen som hanterar alla juridiska frågor, säger Segui och hänvisar till styrelsens ordförande Mario Ashman.

Sportbladet har varit i kontakt med välgöraren som inte vill uttala sig.

AIK:s tunga år – detta har hänt

Våren 2014: AIK åker ur SHL. I fokus hamnar sportchefen Daniel Rudslätt, 39, som står i båset när laget åker ur högstaserien efter en blek insats i kvalserien. En hatkampanj inleds mot klubbens förre tränare Rikard Franzén och Rudslätt – och den eskalerar snabbt. En natt i mitten av april får duon avhuggna grishuvuden utplacerade på sina bilar.

Sommaren 2014: Söndagsgruppen startar. Gruppen består av knappt 20 engagerade AIK:are, bland annat affärsmannen Jonas Galotta och AIK-fotbollens ord-förande Johan Segui. Målsättning är att hitta en ny styrelse för AIK Ishockey, och att Segui samt aktiebolagsordföranden Mario Ashman, ska ingå.

7 november 2014: Vd:n Thomas Johansson får gå från AIK hockey, tillsammans med marknadschefen Hans Löfgren. Detta trots att Johansson som extern finansiär bidragit med tio miljoner kronor för att rädda klubben undan konkurs i april. Johan Segui, ordförande för AIK fotboll, blir ny tf vd. Ny styrelseordförande i AIK Ishockey AB blir Mario Ashman.

14 november 2014: Efter en vecka på jobbet beslutar nye vd:n Johan Segui att sparka tränarduon Thomas Fröberg och Peter Gradin samt sportchefen Daniel Rudslätt.

3 december 2014: Efter att ha synts i ett rasistiskt sammanhang och flera tvivelaktiga ekonomiska uppgifter uppdagats kring Jonas Galotta bryter AIK samarbetet med Galotta och hans företag Sports Revenue Group AB.

11 januari 2015: Sportbladet avslöjar att Galotta på nytt hjälper AIK – nu med spelarscouting.

I går: AIK Ishockey AB:s ordförande Mario Ashman bekräftar att laget kan tvingas ansöka om konkurs i slutet av februari och dra med sig hela ungdoms- och damverksamheten. AIK IF har en skuld på 4,2 miljoner kronor hos herr-laget för köpta aktier som inte är betalda – en summa som en konkursförvaltare troligen skulle kräva in. För att rädda dam- och ungdomsverksamheten har AIK IF bett den ekonomiska föreningen Den Stora Massan (DSM) om ett lån på två miljoner kronor. Samtidigt finns det garantier om lån från AIK:s huvudstyrelse och en anonym långivare, sammanlagt på två miljoner kronor om DSM säger ja till de två miljonerna, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i AIK Hockey

AIK Ishockey

Ishockey

Johan Segui