Svensken straffas – avstår en miljon kr

Stängs av efter crosschecking

avAndreas Käck

HOCKEY

Han crosscheckade Matthew Tkachuk i ansiktet.

Nu stängs Gabriel Landeskog, 25, av.

Dessutom tvingas han avstå en miljon kronor i lön.

Det var i lördagens match mellan Colorado Avalanche och Calgary Flames som Colorados svenske lagkapten gick över gränsen. Bakom egna målburen hamnade han i duell med Calgarys unge buse, Matthew Tkachuck, och delade ut en crosschecking som träffade 19-åringen i ansiktet.

Landeskog fick två minuters utvisning direkt.

Nu får han ett hårdare straff.

”Är ansvarig”

NHL:s disciplinnämnd har granskat situationen i efterhand och har nu bestämt sig för att stänga av svensken – i fyra matcher.

”Även om Gabriel Landeskog inte medvetet träffar Matthew Tkachuck i ansiktet, så är han ändå ansvarig för sin egen klubba”, konstaterar NHL:s disciplinnämnd i sitt officiella uttalande.

Utöver avstängningen straffas Landeskog även ekonomiskt. Han tvingas nämligen avstå lön på 120 000 dollar, vilket motsvarar ungefär en miljon kronor.

Andra gången

Det är heller inte första gången Landeskog straffas.

I våras fick han tre matchers avstängning för en exakt likadan förseelse. Den gången var det dåvarande Anaheim Ducks-spelaren Simon Despres som svensken crosscheckade i huvudet.

NHL:s disciplinnämnd säger att Landeskog inte klassas som en ”återfallsförbrytare”, men att det togs i beaktning att han blivit avstängd relativt nyligen.

NHL-svenskarnas amerikanska smeknamn 00:31

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM