Bortröstad – av spelarna

Av: Tomas Ros, Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Beslut om sparken togs på hemligt möte – för en månad sen

I går sparkades Leif Strömberg, trots att Södertälje spelar sin bästa hockey för säsongen. Men Sportbladet kan avslöja att beslutet att byta tränare togs redan för en månad sedan, efter ett hemligt spelarmöte.

– Det där vet jag inget om, jag bryr mig inte om vad de (styrelsen) svamlar om, säger Strömberg.

Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Sparkad Spelarna ville i går tona ner betydelsen av Leif Strömbergs grova språk och svordomar för beslutet att sparka honom. ”Det lär man sig att hantera,” säger Linus Videll.

Krislaget Södertälje har hittat formen på sistone.

Fyra segrar på de sex senaste matcherna talar sitt tydliga språk. Samtidigt har den skandalomsusade Hannes Hyvönen, som skapade disharmoni i truppen, lämnat laget för vitryska Dynamo Minsk. I tisdags blev det seger mot formstarka Timrå.

Brithén ersätter

Men på morgonen efter segern kom det chockartade beskedet – tränaren Leif Strömberg, 46, sparkas och ersätts av Jim Brithén med omedelbar verkan.

– Jag satt uppe länge i natt (tisdag) och kollade igenom vår match. På morgonen såg jag att jag missat ett samtal. Det här var inget jag väntat mig. Men i den här branschen förvånar mig ingenting, säger Strömberg.

Vad fick du för motivering?

– När jag fick beskedet var jag inte särskilt intresserad av motiveringen. Jag är pro, jag vet vad jag håller på med. Jag bryr mig inte om vad de svamlar om.

Röstades bort

Enligt uppgifter till Sportbladet kulminerade missnöjet för ungefär en månad sedan. Södertälje låg sist i tabellen, långt ifrån kvalplats och det stormade kring Hannes Hyvönen, som fick Strömbergs stöd. Spelarna fick då frågan från styrelsen om de ville byta tränare vilket en majoritet av gruppen röstade för. Därefter togs beslutet och sökandet efter en ny huvudtränare tog fart.

– Det där vet jag inget om. Jag kan bara konstatera att det känns som jag haft spelarnas stöd.

– Jag lämnar klubben med jävligt hög svansföring.

”Psykar oss lite”

Det har även funnits klagomål kring Strömbergs verbala ledarstil. TV-bilder har fångat när tränaren skriker könsord och grova svordomar till spelare i både med- och motståndarlag. Även i omklädningsrummet har det gått hett till.

Södertäljespelarna vill, strax efter att de fått beskedet om att Strömberg sparkats, tona ner betydelsen av tränarens språk.

– Visst psykar han oss lite, men det lär man sig att hantera, säger Linus Videll.

– Det är inget konstigt, han är som många andra tränare. Klarar man inte av att höra det där snacket, då får man sitta på bänken, säger Jörgen Bemström.

Den nye huvudtränaren Jim Brithén är 52 år och har lång erfarenhet av tränaryrket. Senast har han varit verksam i Salzburg. Thomas Sjögren, som jobbat som scout åt SSK, ersätter Stefan Nyman som assisterande tränare. Nyman blir dock kvar i organisationen med ansvar för rekrytering och scouting.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN