Räddas av topplagen

HOCKEY

Redan klara lag kan vila spelare: ”Viktigt att kunna ge ledigt”

Foto: ANDREAS BARDELL
drömschema Linus Videll och hans Södertälje får i slutomgångarna bland annat möta redan klara seriesegraren HV 71.

Topplagen avgör streckstriden.

Har topplagen inget att spela för blir de lätta byten för bottenlagen.

– Vi har skaffat oss en situation där vi kan vila spelare med småskavanker och fokusera på att alla ska vara fräscha till slutspelet, säger HV71:s tränare Kent Johansson.

Under de kommande sju dagarna avgörs vilka som får spela i kvalserien, hamnar på plats 9 och 10 och tar den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Det är ett otroligt drama som troligtvis inte avgörs förrän på torsdag eller kanske till och med på lördag i den sista omgången.

Mora vann två gånger

De som minns elitseriespurten i fjol kommer säkert ihåg när Mora mötte Modo två gånger i de sista omgångarna och masarna gick segrande ur striden i båda matcherna. Två stora skrällar. Då valde Modo att vila stjärnspelare och bland annat fick förstemålvakten Karol Krizan vakta båsdörren. Ett smart drag eftersom Modo vann SM-guld till slut.

– Med facit i hand så var det rätt att vila Krizan i fjol. Slutspelet kan innebära 20 matcher på 40 dagar och det är ansträngande. Min tanke är att vila Krizan i någon eller några matcher i slutspurten i år också, säger Lückner. Sett till återstående schema har Södertälje en fördel eftersom de enbart har slutspels-klara lag kvar att möta.

”Mål topp fyra”

Som Linköping i dag.

Jan Karlsson, tränare i Linköping, förklarar sin syn på återstående matcher.

– Vårt mål är att komma topp fyra. När vi nått dit får vi ta en diskussion om upplägget. Det är viktigt att kunna ge ledigt i den här fasen. Läkarteamet får avgöra vad som är bäst för laget på lång sikt, säger Jan Karlsson.

Linköping möter Mora hemma i sista omgången nästa lördag. Ett reservbetonat och oinspirerat Linköping kan bli ett lätt byte för Mora.

Har sju juniorer

Timrå möter Mora i dag.

En otroligt viktig match för Mora. Då kommer Timrå till spel med sju juniorer, varav en hel juniorfemma.

– Vi har en ambition att komma topp fyra och vi vill vinna alla matcher. Just nu har vi otroligt många skador. Men hade det varit slutspel hade jag troligtvis kunnat spela Fredrik Hynning och Robert Carlsson, säger Charles Berlund.

Schemat

Skellefteå

Luleå (h)

Linköping (b)

HV71 (h)

Modo (b)

Södertälje

Linköping (h)

HV71 (b)

Modo (h)

Frölunda (b)

Mora

Timrå (h)

Brynäs (b)

Luleå (h)

Linköping (b)

Luleå

Skellefteå (b)

Djurgården (h)

Mora (b)

Timrå (h)

Brynäs

Djurgården (b)

Mora (h)

Timrå (b)

Färjestad (b)

ARTIKELN HANDLAR OM