”Inte roligt att berätta att man har blöja”

Curt Lundmark vill få bort tabut runt prostatacancer

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Curt Lundmark.

För fyra år sedan drabbades Curt Lundmark, 74, av prostatacancer.

Nu vill han kämpa emot tabut att prata om den besvärliga sjukdomen.

– Det är fan inte roligt att behöva berätta att man måste ha blöja. Men det är ju ett faktum att det är på det sättet, säger den tidigare hockeytränaren till Expressen.

Curt Lundmark är en legendar inom svensk ishockey.

Som assisterande tränare vann han bland annat hockey-VM 1991 och 1992 och två år senare kom karriärens höjdpunkt när han som huvudansvarig ledde Tre Kronor till ett historiskt första OS-guld i Lillehammer.

Sedan ett drygt decennium tillbaka är 74-åringen pensionerad och tiden efter tränarkarriären har delvis varit tuff.

För fyra år sedan drabbades Lundmark av prostatacancer men lyckligtvis handlade det om en godartad tumör som kunde opereras bort i tid.

Vill motverka tabun

I en intervju med Expressen uttrycker han en vilja om att sjukdomen ska bli mindre tabubelagd.

– Man pratar inte om det när man umgås. Vi är ett gäng gubbar som tränar tillsammans några gånger i veckan. Och man pratar inte om sånt här. Det är tabubelagt. Man sitter och mår dåligt i sitt lilla hörn. Man döljer det och mår illa. Sen när man väl börjar säga saker så är det som en dammlucka öppnas. Då har alla bekymmer. Jag träffade senast i dag en kille som hade problem, och han sa ju det att det är så jäkla pinsamt att röra sig bland folk när man har problem med prostatan, med läckaget och så, säger Lundmark till tidningen.

Vill se obligatoriska tester

Lundmark tror att tystnaden runt prostatacancer rent av kan få dödliga konsekvenser.

– Man håller inne med sanningen. Man mår inte bra. Det är fan inte roligt att behöva berätta att man måste ha blöja. Men det är ju ett faktum att det är på det sättet. Och oftast har man låtit det gå för långt.

Lundmark tycker det är märkligt att det inte finns obligatoriska tester för män, likt de kallelser som kvinnor får till en mammografi, med tanke på att han drabbades av Sveriges vanligaste cancerform.

– Argumentet emot är att man inte vill skrämma upp folk. Men vad fan, vadå – skrämmer man tjejerna mindre när man undersöker deras bröst? Jag köper inte den förklaringen. Jag förstår ingenting. Man borde ta det på större allvar, säger Lundmark.

Så många SM-guld har SHL-lagen 00:26
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM