18-åring stor hjälte i Skellefteå

avHenrik Lundgren

HOCKEY

GÖTEBORG. Första segern sen den 2 oktober. 

Krisen i Skellefteå är över, tack vare en 18-åring.

– Det blir ju tufft om man heter Skellefteå och torskar jättemånga matcher. Vi är inte vana vid det, säger Albin Eriksson. 

På läktarna i Scandinavium satt Niklas Andersson och Jonas Johnson, två idoler för Albin Eriksson när han växte upp. 

Frölunda var mitt favoritlag då. Det kanske är lite känsligt på vissa håll att säga det, men det skiter jag bokstavligt talat i. När Niklas Andersson, Tomi Kallio och Jonas Johnson spelade, då höll jag på dem, säger han. 

Men i första mötet med sitt gamla favoritlag gjorde han Frölundafansen besvikna. Och satte kanske stopp för krisen i Skellefteå på köpet. 3-2-segern var lagets första efter full tid på tio matcher, sen 2-1 mot Växjö den 2 oktober. 

– Det blir ju tufft om man heter Skellefteå och torskar jättemånga matcher. Vi är inte vana vid det, och vi ska inte göra det heller. Vi accepterar det inte. Så det var skönt att det blev ändring och att vi tog en trepoängare nu. Nu ska vi fortsätta och bygga på en trend. 

Inför matchen hade han gjort samma antal mål som stjärnspelare som Bud Holloway och Juhamatti Aaltonen. Det låter dock bättre än vad det är. Två mål senare, hans två första i SHL-karriären, gick dock leendet från öra till öra på 18-åringen. Hans första match i Scandinavium slutade med honom som stor matchhjälte. 

Var det så du hade tänkt dig Scandinavium-debuten?

– Haha, man måste ju tro på det innan. Jag spelar ju för att göra mål och vinna matcher. Och i dag gick det hem. Det var en inspirerande känsla från början. Det är häftigt med mycket publik, stora läktare och allt det där. 

Tommy Samuelsson ändrade om rejält jämfört med senaste matchen mot Luleå (förlust 0-1). Ny målvakt (Gustaf Lindvall in) och ändringar i varenda backpar och kedja. 

– Det började mot Storhamar i Champions League, då ändrade vi lite för att få lite bättre bredd och djup. Vi har inte haft speciellt bra effektivitet och det har varit en av anledningarna till våra resultat, förklarar Samuelsson.

För Albin Eriksson betydde det sällskap i fjärdekedjan av Edwin Hedberg och Andreas Wingerli. Resultatet, tre mål från den kedjan.

– Jag har sett Albins kvaliteter sen första dagen jag träffade honom i våras. Sen har han växt vecka för vecka, match för match. Han har haft tålamod och vi har haft tålamod. Det är en bra bit kvar, men i dag är han enorm. Det är kul att han får utdelning och får spela i viktiga situationer. Det värmer i hjärtat, fortsätter Skellefteåtränaren. 

Han och övriga ledare har varit på Eriksson under hösten, tjatat och tjatat och tjatat. 18-åringen lyssnade till slut.

– De har sagt att jag måste skjuta mer. Ibland så kommer jag till bra lägen, men jag måste lära mig att avväga situationerna när jag ska hålla i och när jag ska skjuta. Men jag måste skjuta mer, så är det. 

Det funkade bra i dag?

– Precis. Så det är bara att fortsätta.

Frölunda vann tre hemmamatcher i följd inför landslagsuppehållet, men nådde inte samma nivå mot Skellefteå.

– Jag tycker att vår motor hackade lite. I och med vårt CHL-äventyr har vi inte kunnat vara hemma och träna och ladda batterierna som alla andra lag heller, säger Roger Rönnberg.

Frölundamålvakten Johan Mattsson hade inte heller sin bästa dag.

– Jag förstår att han säkert vill ha tillbaka både ett och två mål där i början, men han har stått på huvudet och räddat oss så jäkla bra i tidigare matcher. Sånt där brukar jämna ut sig över tid, säger Rönnberg.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Så många SM-guld har SHL-lagen 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Frölunda