- Inget slutspel, min fru ska ha barn

HOCKEY

Shawn Horcoff om att komma till nykomlingen Mora, slagsmålet med Oduya och tacklingen mot Foppa som gav Kanada VM-guld

1 av 4 | Foto: Moras hjärta Grovjobbaren Shawn Horcoff kom till Mora med siktet inställt på vinst - och många segrar har det blivit.

MORA

Om Mora har ett hjärta så heter det Shawn Horcoff.

Glöm Marian Hossa, Rastislav Pavlikovsky och alla andra namnkunniga slovaker.

Det är Shawn Horcoff som gett nykomlingen Mora ett ansikte i vinter.

- Men det tråkiga är att jag inte kan vara med hela vägen om vi går till slutspel. Min fru Cindy ska ha barn och jag måste åka hem senast i mitten av mars, säger kanadensaren.

Tar sig Mora till slutspel och vidare efter kvarten blir det utan publikfavoriten Horcoff.

Kanadensaren som klev in i Moras omklädningsrum i somras och möttes av ett gäng som hoppades bli nia eller tia i elitserien och hänga kvar utan att behöva kvala.

- Det var inte den attityd jag var van vid i de lag jag spelat i, säger Horcoff.

Siktade högt direkt

- Det första jag sa var att "vi ska inte bli nia eller tia - vi ska till slutspel". Det var en självklar målsättning för mig.

På den vägen är det.

Shawn Horcoff var det bästa som kunde hända nykomlingen Mora, ett namn få av elitseriens sportchefer kände igen då de lät pekfingrarna löpa längs agenternas listor över arbetssökande NHL-proffs.

En grovjobbare med ett hjärta stort som Siljan.

Sedan spelar det ingen roll om det står Mora IK, Edmonton Oilers eller Canada på tröjan.

- Min största talang är att jag alltid jobbar för laget. Det gjorde att jag kanske var tuffare än jag borde mot vissa i Mora då jag kom. Jag ville få in en annan attityd i laget. En annan proffsighet i allt. Jag kände att det var min skyldighet, något jag kunde bidra med. Jag kom inte till Sverige för att åka på en skridsko. Jag kom hit för att vinna och utvecklas som hockeyspelare.

Shawn Horcoff skulle vara en perfekt föreläsare i varenda juniorlag i Sverige.

Han är ett levande bevis på hur mycket karaktär och attityd betyder i hockey.

- Jag försöker att aldrig lämna något åt slumpen, att alltid komma hundraprocentigt förberedd till varje match. Det finns inga genvägar, säger han.

Ger allt för sitt lag

Den som möter Horcoff första gången blir lätt lurad av ögat.

Näsan ser ut ungefär som sluthanget i Kitzbühels berömda störtlopp Hahnenkammrenn.

En puckel, ett hopp och sedan en tvär vänstersväng på skrå in mot målskynket.

Det är ingen Picasso-influerad plastikkirurgs verk.

Det är en tuff och uppoffrande spelstil i kombination med många smällar som format Horcoffs ansikte.

- Jag har brutit näsbenet tre gånger, brutit benet av ett slagskott och fått flera tänder utslagna, säger han.

Ögonlocket över det vänstra ögat - som är grönt till skillnad från hans bruna högeröga - hänger ner en aning och ett fem centimeter långt ärr över ögonbrynet avslöjar varför.

Trots alla ärr och defekter har det gett ett ansikte med karaktär och utstrålning.

Det räcker med en blick för att se att det här är en kille som ger allt för de lag han spelar i.

Samtidigt är det lätt att låta sig villfaras och tro att Shawn Horcoff är en slagskämpe, vars enda utbildning är hur man lindar isoleringsband.

Men det kunde inte vara mera fel. Han är ingendera.

Shawn Horcoff valde collegehockey i USA framför juniorhockeyn i Kanada, därför att han ville skaffa sig en utbildning vid sidan av idrottandet. Under sina fyra år vid Michigan State University utanför Detroit var han inte bara bäst i laget, utan även i skolbänken. Han lämnade universitetsåren med en examen i ekonomi.

- Båda mina föräldrar är lärare, så vikten av en bra utbildning kom med modersmjölken, säger han.

- Jag rekommenderar alla unga hockeyspelare i Kanada att spela collegehockey i USA, eftersom det ger möjlighet att studera på ett annat sätt än i de kanadensiska juniorligorna.

Ville inte slåss med Oduya

Horcoff försöker undvika bråk och slagsmål så mycket han kan.

På de två senaste säsongerna i NHL har bara slagits två gånger - mindre än många svenskar.

Så när han blev utmanad av Djurgårdens Johnny Oduya ville han inte slåss.

- Nej, jag vet hur mycket det betyder för laget att undvika onödiga utvisningar, så jag försökte dra mig undan. Men det gick en gräns när han kastade handskarna och började puckla. Jag tar inte vadsomhelst.

Är du sur på Oduya?

- Inte alls. Jag förstår att han gjorde vad som ansågs bäst för hans lag. Jag kan se den sidan av saken också. Jag känner honom inte ens och hade knappt hört talas om honom innan matchen. Det som irriterade mig mest var att linjemännen inte hoppade in och bröt när de såg att jag inte var intresserad av att slåss. De hade all tid i världen.

Vad tycker du om de svenska reglerna för slagsmål?

- Att de borde ändras. Det som hände i Globen är ett exempel på det. Dessutom är det mer tjuvnyp i svensk hockey än i NHL. Det är småfula grejor hela tiden med klubbor och handskar. Spelar du så i NHL får du betala priset. Det ger en renare hockey. Jag hyllar inte slagsmål och vet att det inte är så vanligt här i Europa. Men säg att du får slåss i två matcher - och sedan stängs av om du slåss i en tredje.

Du har vunnit två raka VM-guld med Kanada. Senast i Prag kom smällen alla talade om i Sverige, då Rob Niedermayer tacklade Peter Forsberg i ryggen. Kan du försvara sånt?

- Ja, jag såg det inte som en checking from behind, då Forsberg vände sig om precis innan smällen. I alla fall som jag såg det. Dessutom känner jag Rob Niedermayer och vet att det inte är någon ful spelare. I båda VM-finalerna har vår taktik varit att ta bort Peter Forsberg ur matcherna. Inte genom att spela fult, men att hela tiden hålla ett öga på honom och se till att han inte kommer in i spelet. Det har lyckats. Tacklingen på honom i Prag fick hela svenska laget att sjunka ihop. Det gav oss ett andra VM-guld. Då var det värt priset.

Men vänd på det och säg att en svensk gjort samma sak. Hade ni inte spöat skiten ur honom då?

- Nej, inte alls. Reglerna i Europa är glasklara. Slåss du åker du ut. Det är inget man riskerar i en VM-final.

Foppa sa i en julintervju i TV 4 att han tyckte Kanada styrde hockeyvärlden i mästerskapen. Ni bestämmer det mesta och flyttar träningstider som ni vill?

- Vi var regerande världsmästare i Prag senast och då är det självklart att man möts med större respekt. Men som spelare struntar jag fullkomligt i vilken tid vi tränar. Är det 10.00 eller 13.00 - so what? Vi är där då vi är kallade. Det är matcherna som räknas. Och domarna tycker jag alltid haft en tendens att blåsa extra bara för att vi är kanadensare. Det känns i alla fall så. Att man måste tänka på det hela tiden.

"Som en stjärna i Real"

Vad tycker du annars om Peter Forsberg?

- En gudabenådad spelare. Han har allt. När han är som bäst är han verkligen världens bäste spelare. Då har han en förmåga att få igång hela laget. Det var just det vi ville undvika i VM.

Mats Sundin, då?

- Jag är full av respekt för Mats Sundin. Folk i Sverige förstår nog inte vad det innebär att vara lagkapten i ett lag som Toronto. Det är en enorm press. Det är som att vara fotbollsstjärna i Real Madrid, eller något topplag i italienska eller engelska ligan här i Europa. Att ha klarat det i så många år är beundransvärt.

Shawn Horcoff är så intressant att prata med, att det lätt skulle gå att fylla en artikel till.

Men vi låter honom dra den svarta, stickade mössan över huvudet och åka hem till hustrun Cindy.

- Tack för pratstunden, säger han innan han går.

Det är tur att det inte är för gott.

Det är match i kväll igen för en av elitseriens största profiler.

Foto: Shawn Horcoff har ett brunt och ett grönt öga.

5 snabba

Foto: Udda.

Horcoffs resa

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM