Han måste inse att det är slut nu

HOCKEY

Nye hockeybasen vill sätta stopp för Rickard Fagerlunds uttalanden

Nu har hockeyns nye förbundsbas Kjell Nilsson tröttnat på sin företrädare Rickard Fagerlund.

– Rickard var förbundsordförande i 19 år. Även han måste inse att det är slut nu, att det är dags att låta andra ta över. Han behöver inte vara med i debatten jämt, säger Nilsson.

Foto: AKTIV PENSIONÄR Rickard Fagerlund avgick som ordförande för Svenska ishockeyförbundet efter VM i fjol. Men han har fortsatt att figurera flitigt i debatten. Nu har nye hockeybasen Kjell Nilsson tröttnat. Han måste inse att det är slut nu, att det är dags att låta andra ta över säger Nilsson.

I juni kommer Rickard Fagerlund att tvingas lämna även det Internationella Ishockeyförbundets (IIHF:s) styrelse, där han bland annat har uppdrag som ordförande i marknadskommittén. Då hålls ny generalkongresss, där styrelsemedlemmarna väljs på fyra år.

Det är det svenska förbundet som väljer sin kandidat och det namnet är nye ordföranden Kjell Nilsson.

”Fagerlund ska bort”

– Ja, självklart ska jag som sittande ordförande in i det internationella förbundet och Fagerlund bort. Det finns det redan ett styrelsebeslut på, säger Nilsson.

– Det är inget kontigt med det. Det var samma sak då Rickard tog över som ordförande.

Men du är irriterad på att Rickard fortfarande uttalar sig i förbundsfrågor?

– Ja, jag vill inte göra det till någon större fråga och jag har även talat lugnt och stilla med Rickard om det. Han har gjort väldigt mycket för svensk hockey genom åren, men nu måste han låta andra ta över. Jag uttalar mig inte om saker i mitt förra jobb och Rickard borde ha bättre takt och ton än att uttala sig i frågor inom hockeyn.

Rickard Fagerlund avgick efter VM i Göteborg i våras, men han har knappast blivit någon stillsam pensionär.

Han skapade stora rubriker och en het debatt då han återigen gick ut och sa att svenska juniorer var dåligt tränade (något han gjorde redan i slutet på 80-talet, då han sa att elitseriespelarna tränade för dåligt).

Tar inte åt sig

Fagerlund befinner sig just nu nere i Sarajevo för ett juniorturnering med några av världens sämre landslag. Han är IIHF:s representant i turneringen som innehåller lag som Island, Israel och Bosnien.

Men han tar inte åt sig av kritiken.

– Nej, jag har bara uttalat mig i juniorfrågan, därför att det var en utredning som jag själv var med och initierade, säger han.

– Något annat i verksamheten har jag inte haft synpunkter på.

Så du kommer att hålla tyst nu?

– Ja, i alla fall när det gäller frågor som har direkt med det svenska förbundet att göra. Internationellt kan jag ju uttala mig, då jag fortfarande sitter i IIHF:s styrelse.

Men inte så länge till?

– Nej, och det accepterar jag också. Eftersom jag avgått som ordförande i det svenska förbundet, är det upp till styrelsen att lägga fram sin kandidat. Det är inget jag gråter över.

Hur tycker du att Kjell Nilsson klarat sin första tid som ny ordförande?

– Det kan jag inte bedöma, eftersom jag inte är med på några styrelsemöten längre.

Mats Wennerholm