AIK-ikonen lägger av

avPatrik Larsson

HOCKEY

Efter Huselius – han är näste att avsluta karriären

Foto: Robin Lorentz-Allard
Dick Tärnström har haft problem med diskbråck länge.

Dick Tärnström, 37, har gjort sitt i AIK-tröjan.

Backstjärnans, tillika lagkaptenens, problem med diskbråck har tagit ut sin rätt och nu lägger han skridskorna på hyllan.

– Tyvärr säger kroppen ifrån, just nu är det omöjligt för mig att spela hockey, säger Tärnström till klubbens hemsida.

Förra veckan stod det klart att Kristian Huselius, 34, lägger skridskorna på hyllan. Nu kommer nästa tunga tapp för AIK: lagkaptenen Dick Tärnström, 37, tvingas sluta med hockey.

Anledningen är ett diskbråck i nacken som har hållit Tärnström borta från stora delar av den nuvarande säsongen.

– Självklart är det tråkigt att det ska sluta på det här sättet. Samtidigt är det svårt att göra någonting åt. Bara att acceptera att det är som det är, säger han till klubbens hemsida.

”Fantastisk resa”

Tärnström började sin karriär i AIK i början av 90-talet och gjorde debut i elitserien som 17-åring. Efter flera framgångsrika säsonger lämnade han för NHL, där han bland annat blev Pittsburghs enda back att vinna den interna poängligan, innan han återvände till spel i den svartgula tröjan 2008.

Klubben låg då i allsvenskan, men efter bara två säsonger var han bärande i att föra tillbaka klubben till finrummet 2010.

– Vi har gjort en fantastisk resa, från återkomsten till elitserien till semifinalspel med ett kokande Hovet två säsonger i rad. De senaste säsongerna är några av de absolut bästa i mitt liv, säger han.

13 säsonger i tröjan

Totalt gjorde Dick Tärnström 13 säsonger och över 600 matcher i AIK-tröjan.

I NHL spelade han 323 matcher för New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Edmonton Oilers samt Columbus Blue Jackets. I Tre Kronor blev det två VM-silver och ett VM-brons.

– Jag vill tacka våra supportrar för allt stöd och alla fantastiska år. Jag hoppas att vi kan hjälpas åt att fylla Hovet under slutspurten av serien. Stödet är ovärderligt, säger Tärnström.

Patric Blomdahl, 28, tar över som ny kapten.

– Det är en oerhört stor ära att få leda en klassisk klubb som AIK, säger Blomdahl.

ARTIKELN HANDLAR OM