Damkronornas kritik: ”Vi förlorar pengar”

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYR N
Emilia Ramboldt
HOCKEY

Damkronorna får inte en krona under sina resor med landslaget.

Nu riktar flera av spelarna kritik mot svenska ishockeyförbundet.

– Varje turnering vi deltar i förlorar vi spelare pengar, säger Emilia Ramboldt till Hockeypuls.

Under hösten har diskussionerna om avtalen och bonussystemen för herr- respektive damlandslagen i de olika lagidrotterna gått varm.

Handbollslandslagen har från och med i år exakt lika mycket i alla bonusar och ersättningar sedan herrarna sänkte sin landslagslön för att damerna skulle få lika mycket.

Och i fotbollslandslaget gick damerna ut i en strejk innan ett nytt avtal kom på plats och damlandslaget kunde ansluta till Fotbollsgalan.

Men nu vittnar Damkronorna om en verklighet i sitt landslag som är allt annat än bra.

”Förlorar pengar varje turnering”

Under en landslagssamling får spelarna inte en enda krona i ersättning.

Varken i form av ersättningar eller bonusar och dessutom tvingas flera av spelarna ta tjänstledigt från jobbet – utan kompensation för förlorad arbetstid från förbundet – för att kunna vara med vid landslagssamlingarna.

– Vi får inte förutsättningarna att lyckas. Innan det nya avtalet fick vi 200 kronor om dagen de dagar vi var samlade. Det handlar inte om mycket pengar men det var pengar som hjälpte till. Varje turnering vi deltar i förlorar vi spelare pengar, säger lagkaptenen Emilia Ramboldt till Hockeypuls.

Vissa av spelarna har en mindre lön från sin klubb och ett litet bidrag från Sveriges olympiska kommitté (SOK), men det är långtifrån alla som har.

– Jag har redan under hösten 2017 fått börja ta av 2018 års semester för att få det att gå ihop ekonomiskt. Har man lagt ner så mycket tid på att bli bland de främsta i vårt land inom vår sport borde man bli behandlad bättre. Jag har familj, fru och barn. Hur ska jag kunna försörja den när jag förlorar pengar på mitt idrottande, säger Ramboldt.

”Måste tjata i flera år”

I intervjun talar även landslagskollegorna Sara Grahn och Pernilla Winberg om missförhållandena. Men ingen ur trion kräver samma förutsättningar som herrlandslaget, Tre Kronor, men däremot förbättrade ekonomiska möjligheter.

– Jag är inte helt säker på exakt vilka förutsättningar spelarna i Tre Kronor har, men att förutsättningarna är olika när det gäller resor, träning och mat i samband med landslagssamlingar är jag övertygad om. Vill vi ha någonting så måste det tjatas i flera år innan det går igenom. Att vi ska behöva tjata om saker som inte ens har med ishockeyn att göra – resor, representationskläder och att vi inte ska förlora ekonomiskt på att representera Sverige – det tar väldigt mycket energi, säger Ramboldt.

ARTIKELN HANDLAR OM