Legendarerna plockas bort från Stanley Cup

HOCKEY

Den över 100 år gamla skålen har vuxit sig till en enorm pokal.

Legendarer har fått sina namn ingraverade efter att ha lyft den högt över huvudet.

Men nu börjar namn plockas bort. Bobby Hull, ”The Rocket” och Gordie Howe har gjort sitt på Stanley Cup-pokalen.

– Den kan inte bli större... säger en av pokalens väktare.

Har du också funderat på vad som kommer hända när utrymmet på Stanley Cup-pokalen tar slut? Du har inte varit ensam. Längs den enorma pokalens sida finns hundratals namn ingraverade. Namnen på alla som fått lyfta den över huvudet.

För att få plats med alla namn har pokalen byggts ut. Det som en gång i tiden var en 20 centimeter hög skål har genom åren vuxit sig till att bli en knapp meter hög kolloss. Men nu kan den inte växa mer.

Det har sagts att en spelare som vinner pokalen för evigt får sitt namn ingraverat, men det har visat sig vara en lögn. Nu börjar namn plockas bort, först ut är vinnarna mellan 1954 och 1965. Den översta ringen på pokalen placeras på Hockey Hall of Fame i Toronto och ersätts med en ny, ”ren”, ring.

Bland dem finns legendarer som Maurice ”Rocket” Richards, Bobby Hull och inte minst ”Mr Hockey” - Gordie Howe.

– Den kan inte bli större... vi skulle inte klara av det, säger Mike Bolt, en av de som har som livsmission att vakta pokalen när den är ute på äventyr, till USA Today.

1 av 4 | Foto: Jonathan Hayward / TT / NTB Scanpix

Ingen chock för spelarna

Det verkar däremot inte kommit som en chock för de äldre spelarna att deras dagar på pokalen snart är räknade.

– Ibland stöter jag på några från den gamla goda tiden, de som vann under 70- och 80-talet. De frågar alltid, ”Mike, hur många år har jag kvar på pokalen?”. Vissa kan lägga ihop ett och ett och inser att de nog ändå inte kommer leva när deras namn tas bort, säger Bolt.

Boston Bruins vann Stanley Cup 2011 och lagets stjärncenter berättar att han förstod att namnet inte skulle vara kvar för evigt.

– Vi visste att vi skulle få stå med där i ungefär 40 år, säger Bergeron till USA Today.

Bruins ser däremot riktigt starka ut i år och spelarna kan möjligtvis förlänga sina namns livslängd på pokalens silversida.

Lord Stanley’s Cup

En gång i tiden bestod den enorma pokalen enbart av skålen som pryder dess topp. Silverskålen tillhörde den kanadensiska guvernören Lord Stanley av Preston. Lorden hade ett stort hockeyintresse och 1893 delades den för första gången ut som ett pris till Montreal HC.

1926 tog NHL över som den bästa hockeyligan i Nordamerika och efter det har enbart NHL-klubbar tävlat om att vinna Stanley Cup-pokalen. Men faktum är att när NHL:s grundserie är över så går lagen in i en annan tävling för att slåss om Lord Stanley’s cup. I praktiken utesluter det inte lag utanför NHL att slåss om att få lyfta pokalen.

Totalt finns 35 svenska namn ingraverade i pokalen och de som kommer ryka först är Stefan Persson och Anders Kallur som vann med New York Islanders 1980. De senaste svenskarna att vinna var Carl Hagelin och Patric Hörnqvist som vann med Pittsburgh både 2017 och 2016.

Den 11 april inleds årets Stanley Cup-slutspel, förutsatt att inte Boston eller Florida vinner kommer nya svensknamn ingraveras.

NHL-svenskarna som tjänar bäst 00:29

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL