Fyra NHL-klubbar aktuella för Gustavsson

Reser till Nordamerika på söndag

Han är mest jagad i hela NHL.

Nu åker Tre Kronors och Färjestads succémålvakt Jonas Gustavsson till USA och Kanada för att komma fram till vilken klubb han ska välja.

Colorado, San José, Dallas och Toronto är stoppen på resan som startar på söndag.

– Jag har ingen individuell ranking utan åker dit med öppet sinne. Just nu är alla fyra lika aktuella, säger Gustavsson.

21 klubbar har jagat Tre Kronors och Färjestadsmålvaktens underskrift. Fyra är fortfarande högaktuella och kommer att få besök av Gustavsson, hans flickvän Emelie samt kanadensiske agent Joe Resnick under den närmsta veckan.

– Vi ska försöka bilda oss en uppfattning om hur det skulle vara att bo och leva i respektive stad. För mig handlar det också om att försöka lära känna respektive organisation och se hur träningsförhållandena ser ut, säger Jonas.

”Vill fortsätta utvecklas”

Han säger själv att det optimala kanske hade varit att besöka två eller max tre lag under resan, men att han och hans agenter ser samtliga fyra klubbar som mycket bra val för honom.

Han förnekar inte att hans stora mål är att bli förstemålvakt i NHL någon dag.

Vilken väg han väljer är dock ännu oklart.

San José, Dallas och Toronto har alla rutinerade målvakter som nummer ett idag, Colorado står utan förstemålvakt.

– Jag vill fortsätta utvecklas och spela så många matcher som möjligt. Vad jag vill känna är att jag är med i laget på allvar i den klubb jag väljer, sen spelar det ingen roll om jag är etta eller tvåa direkt. Jag vet att jag måste ta chanserna som dyker upp.

Skönt inte det ekonomiska påverkar”

– Situationen i San José, Dallas och Toronto är likartade med en rutinerad målvakt och sen relativt tomt bakom. I Colorado så är situationen lite annorlunda, klubben behöver mer än en målvakt och man vet inte vem det blir.

Något huvudbry när det gäller det ekonomiska kommer Gustavsson inte att få. Alla kontraktsförslag ger honom maximala 900 000 dollar inklusive signing bonus och kontraktet blir på ett år och så kallat tvåvägskontrakt. Något annat får inte Gustavsson skriva enligt NHL:s regler.

– På ett sätt är det skönt att inte det ekonomiska påverkar, så att man inte gör ett dumt beslut på grund av lite mer pengar, tycker Jonas.

”En lyx”

På söndag morgon inleder Gustavsson sin resa mot NHL.

– Det är en lyx att få välja sitt NHL-lag. Nu ska Jonas hitta det som känns bäst. Vi har inte tackat nej till någon klubb än och skulle inte Jonas få rätt magkänsla för någon av klubbarna söker vi vidare. Men vi besöker de som känns bäst för honom, säger Gustavssons svenske agent Pär Larsson.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN