KHL

Finanskrisen stoppar euroasiatisk superliga

Av: 

Nils-Petter Dufva

HOCKEY

Expansionen kan gå om intet

Från Sverige i väst till Japan i öst. I höstas drömde KHL om att skapa en euroasiatisk superliga. Nu ser verkligheten annorlunda ut.

Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot den ryska superligan KHL. Ett flertal klubbar – framför allt den metallsponsrade trion Magnitogorsk, Novokuznetsk och Tjerepovets – har dragits med stora finansiella problem under vintern.

Nu sätter ekonomin även käppar i hjulen för expansionsplanerna. Tjeckiska Karlovy Vary var så gott som klara för spel till hösten, men nu är det mycket tveksamt om det blir av.

– Vi diskuterar med Karlovy Vary. De vill spela här, men tanken är de ska ha ett lag i KHL och ett lag i den tjeckiska ligan och de har inte råd med det, säger KHL:s president Aleksandr Medvedev till Sovjetskij Sport.

Hetaste kandidaten i dagsläget är istället vitryska HK Gomel. Men även där finns ett par hinder. Intresset för KHL i Vitryssland är svalt och klubbens arena tar knappt 3000 åskådare. Beslut i frågan tas den 14 februari.

Utlänningstaket blir kvar

Klart inför nästa säsong är att utlänningstaket blir kvar. Varje lag kommer maximalt kunna ha sex utländska spelare i laguppställningen – en fler än den här säsongen.

Dessutom kommer divisionsgrupperingarna att göras om. Istället för rankingsystemet som tillämpats kommer uppdelningen att ske geografiskt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

KHL