Mejla

Tomas Ros

Karlskrona är ingen SHL-klubb just nu

Ros: För många pusselbitar saknas

HOCKEY

ÖREBRO. Karlskrona tvingas kvala sig kvar i SHL – igen.

Ett stort misslyckande.

Jag tror det bästa för klubben är att börja om i allsvenskan, bygga ifatt organisationen och skynda långsamt.

För många pusselbitar saknas – Karlskrona är ingen SHL-klubb just nu.

Jag var på plats den där underbara kvällen i mars 2015 när Karlskrona slog ut Västerås i kvalet till SHL och fick en av de två platser som SHL erbjöd allsvenskan i utvidgningsfasen från 12 till 14 lag.

– Det är vi som är KHK, sjöng tränaren Pelle Hånberg fram ståplatsen och han ackompanjerades av Mikael Kurki på isen.

Karlskrona hade gjort en Växjö och tagit sig på rekordtid till högsta serien.

Beundransvärt och anmärkningsvärt.

Men SHL är en tuff miljö. 

Krav på det mesta på som det går att ha krav på. Eget kapital, rätt stolar, och rätt antal stolar, omfattande säkerhetstänk i hallen, lux på belysningen, tv-kameror ska ha "vip-behandling" och sedan ska man sätta ett lag med spelare på isen som ska möta Färjestad, Frölunda, Växjö, Skellefteå och HV71.

Som jag sa – en hård miljö, som ger väldigt mycket pengar i centralt avtal från SHL som incitament att kunna bygga något bra på längre sikt.

Matchen mot Örebro blev en första liten nubb i Karlskrona-kistan, kanske bli en större spik som slåss ned i kistan i kvalet om man faller dit mot exempelvis Leksand eller Timrå. Men allsvenskan kanske inte är fel för Blekinge-laget. Kanske den divisionen som passar klubben bäst. Återkommer till det.

Örebro eldades på av en fanatisk publik på tisdagskvällen och jobbade ned Blekinge-laget, som nu är klart för negativt kval.

1–0 kom via Tom Wandell i powerplay.

Lite avgörande 2–0 i inledningen av andra perioden via snabbe Daniel Viksten.

Och lite typiskt är det faktiskt.

Missade Holmqvist med någon månad

Örebro slipper kval på Karlskronas bekostnad. Hade KHK inte varit så usla sedan i november hade Örebro åkt dit, så kraftfullt var fallet sista två månaderna. Nu fick de en klassisk räddningsplanka som hela Behrn Arena tackar med tre starka hej.

Anledningen till Karlskronas negativa resa den här säsongen är ledarskapet i klubben. Har varit för svag styrelse och en sportchef som kanske inte var mogen att anta rollen, som jag anser är den svåraste i hockeysverige. En sportchef ska skruva ihop billy-bokhyllor, räkna på komplicerade skattelösningar för utländska spelare, ha koll på de egna spelarna och hela tiden ha kontakt med fans, media, sponsorer och agenter. 

Man skulle ha tillsatt en sportchefsgrupp istället med minst två rutinerade SHL-ledare som vet hur branschen fungerar. 

Nu missade man Johan Holmqvist med någon månad och Akim Aliu var för mig en av de mer besynnerliga värvningar som gjorts till SHL den här säsongen. Klubben besitter en oslipad guldklimp i tränaren Ove Molin. Skrev i höstas att han kan bli en ny förbundskapten, men kanske har tiden i Blekinge knäckt honom. Tränare, speciellt Ove som saknar rutin från huvudtränaruppdrag, behöver stöd, feedback, utbildning och utveckling. 

Det har han inte fått av den sportsliga ledningen.

Grym i powerplay

Ett annat fel som klubben gjorde var att inte ersätta Alexander Bergström fullt ut. OS-spelaren var grym i powerplay förra säsongen och där skulle klubben ha scoutat en ersättare på ett mer gediget sätt. Sedan var andre-målvakten Henrik Lundberg icke av SHL-klass. Också en felaktig rekrytering, med facit i hand. Tänk vad allt blir lätt att avgöra – just när facit är klart. 

Kval för Karlskrona.

Vet att man givetvis inte vill åka ur.

Men kanske vore det bästa tänkbara för klubben. Slippa SHL-kravet med eget kapital på 10 miljoner kronor om något år.

Göra en reset, byt ut lite folk i styrelsen, anställ en sportchef som har en röd linje mellan juniorlag och a-laget och göra en femårs-plan på där man ska ha en organisation som fungerar, ett lag som håller, en fans-base samt en stad som är mogen för SHL.

Resultatservice

Av: 

Tomas Ros

Publisert:

LÄS VIDARE

Spelaren som fansen INTE vill ha i sitt lag

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Johan Holmqvist

Örebro

Karlskrona

Alexander Bergström