Dif in i Champions League: ”Har varit som en tagg för oss”

Andraplatsen i kvalserien innebär inte bara SHL för Djurgården.

Nu är laget klart för nya Champions League.

– Det har varit som en tagg för oss i två år, säger vd:n Jenny Silfverstrand.

Till hösten startar nya Champions Hockey League. 40 europeiska lag, dock inga från KHL, gör upp om titeln via ett gruppspel och utslagsmatcher. 13,5 miljoner kronor delas ut i prispengar och vinnaren erhåller ungefär 1,4 miljoner kronor.

Från Sverige deltar åtta lag. Sist in i turneringen är Djurgården. Dif var med och grundade Champions League – men riskerade att kastas ut om laget inte tog sig upp i SHL.

– Det är inga hemligheter. För att få spela i Champions Hockey League är man tvungen att vara med i högstaligan. Det är ett krav vi accepterade. Det är viktigt att hålla status på turneringen, säger Djurgården Hockeys ordföranden Kareel Lehiste.

Kunde bli av med ägarskapet

Faktum är att Djurgården riskerade att bli av med sitt delägarskap om man inte tog sig till SHL.

– Vi hade en chans innevarande år, och skulle vi misslyckats hade vi haft nästa år på oss också att gå upp för att behålla ägarskapet. Sedan hade vi blivit av med det. Men vi hade inte spelat i höst om vi inte gått upp, säger vd:n Jenny Silfverstrand.

Men Dif tog sig upp och är nu ett av de 40 deltagande lagen. Spelschemat lottas i samband med ishockey-VM i maj.

– Jag tror på ligan. Det har varit ett extremt spännande arbete att vara med och ta fram den. Det hade varit tråkigt att inte fått vara med. Vi har varit drivande i utvecklingen, säger Jenny Silfverstrand.

Vad betyder det ekonomiskt?

– Det är för tidigt att säga. Jag tror att den stora utväxlingen kommer komma om några år, så jag vågar inte svara på det.

”Ytterligare ett mål”

Kareel Lehiste:

– Långsiktigt tror jag det betyder mycket att få vara med och synas i Europa. Kortsiktigt har det nog inte så stor påverkan på vare sig det ena eller andra.

Men sportsligt sett lockar möten med flera europeiska storlag.

– Det blir ytterligare ett mål för säsongen, att prestera bra även där. Vi vill gärna ta oss vidare, säger Kareel Lehiste.

För några veckor sedan blev Växjö klart för den nya turneringen.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN