”Hjärndött – det är en jävla parodi”

HOCKEY

Kokande ilska bland allsvenska klubbar om SHL-planerna: ”Omöjligt ta en plats”

SHL vill revolutionera svensk hockey genom att slopa kvalserien och i stället slussa in lag i högstaligan via så kallade ”wild cards”.

Nu rasar flera av de allsvenska klubbarna.

– Det är en stor jävla parodi, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson.

Foto: Mora deppar. Malmö och Djurgården däremot kan få gratisplatser.

Delar av Hockeysverige kokar nu av ilska efter att en konfidentiell lista med SHL:s förslag på förändringar inom svensk hockey läckt ut i Expressen.

Där föreslås bland annat att kvalserien ska slopas och att lag ska kunna få sin plats i SHL via ”wild cards”. För att förslagen ska bli verklighet krävs att SHL får med sig övriga Hockeysverige.

”Jag blir så trött”

Men de kan inte räkna med Mora IK:s stöd. Klubbdirektör Peter Hermodsson är nämligen ursinnig när Sportbladet når honom.

– Jag blir bara så trött på de här urusla idéerna. De (SHL) verkar vilja kopiera NHL men vi kommer aldrig bli ett land där det sitter feta amerikaner och äter 300 grams hamburgare och skriker könsord. Vi har en annan kultur här. Vi lever för drömmen att gå upp i högsta serien. Det här med wild cards är så jävla hjärndött. Det är ju självklart att de vill ha upp lag som Malmö och Djurgården. SHL har inte kommit med ett enda vettigt förslag på hur man ska rädda bredden, vi som föder SHL, alla föräldrar som står 30 timmar i veckan och lär sina barn att spela hockey utan att få ett enda öre. Jag är så förbannad att jag har lust att hoppa av skiten, säger Hermodsson.

Serieledande BIK Karlskogas sportchef Torsten Yngvesson stämmer in i kritiken.

– Det går emot det svenska idrottstänket. Vi behöver streckstrider så vi får lite puls i serielunket. SHL har väl svårt att fylla arenorna som det är nu, och jag tror inte att det skulle blir lättare av en stängd serie.

Fast den blir ju inte stängd på så sätt?

– Nej, men vi kan ju inte hävda oss mot Djurgården och Malmö, det begriper ju jag med. För lag underifrån vore det näst intill omöjligt att ta en plats.

SHL:s vd Jörgen Lindström säger att förslagen är för svensk hockeys bästa, och att det handlar om att se till att lag som tar steget upp i högsta serien är väl rustade.

Malmös vd och sportchef Patrik Sylvegård öppnar för att förslaget kan vara vettigt.

Är det för att ni i så fall kan gynnas?

– Nej, utan jag tycker att något måste göras i svensk hockey så att vi inte bara står och trampar.

Men Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson brusar inte upp sig.

– Det en lång väg att gå innan allt detta kan gå igenom. Jag är säker på att de (SHL) kommer att vara beredda att föra en dialog med oss också, säger han.

”Skickat i väg bollen”

Enligt Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund måste SIF kalla till ett extra årsmöte för att SHL:s förslag ska klubbas igenom.

– Vi har olika åsikter i den här frågan. Vi vill att sportsliga kriterier ska vara grunden för hur man kvalificerar sig, säger Englund.

Parterna ska fortsätta sina diskussioner nästa vecka och SHL:s vd Jörgen Lindström är positiv.

– Vi har skickat i väg bollen. Det här är punkterna vi vill diskutera och vi känner oss trygga i att det vore bra för svensk hockey. Sedan får vi se vad SFI anser är genomförbart och inte, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM