Ros: Vill se fler matcher i Globen

1 av 2 | Foto: AIK-Leksand var en publikfest i Globen, tycker Sportbladets Tomas Ros.
HOCKEY

Vilken hockeyfest i Globen.

Känslan är fast och bestämd efter AIKs match mot Leksand.

Jag vill se mer SHL-hockey i nationalarenan.

Anlände tidigt till Globen i går. Efter flera dagar av influensa, som gav en värdelös jul, var suget efter hockey enormt.

Var lite skeptisk inställd till att AIK valt att spela matchen mot Leksand i Globen, istället för i Hovet.

Men det blev en underbar upplevelse i Globen.

Från början till slut.

Kom på att jag saknat Globen, Sveriges nationalarena för ishockey, som är den häftigaste arenan vi har i Sverige tillsammans med Percys skrytbygge Malmö Arena.

Fansen ville flytta

Har saknat de röda stolarna, de stora gångarna under läktaren, de fina restaurangerna, det maffiga ljudet och den nya jumbotronen, inköpt till VM i våras, håller Madison Square Garden-klass, nåja.

Jag har saknat den fantastiska höjden i arenan som ger en wow-känsla när man kikar in, trots att jag varit i Globen 100 gånger tidigare.

Tänk vad skönt för alla åskådare över 50 år att slippa trapporna i Hovet några gånger per säsong, som är en mardröm för knäna och föreställ er jublet bland sponsorer när de får nöjda kunder som Globens VIP-fasciliteter erbjuder.

Tror även att barnfamiljer trivs i Globen med de trevliga stolarna och enkelheten att fylla barnen med popcorn och läsk.

AIK och Djurgården har valt att flytta ifrån Globen på grund av att fansen vill det. Främst fansen på ståplats eftersom Globen inte ger samma råa hockeykänsla som Hovet, speciellt inte när det är 5000 personer på evenemanget.

Jag hoppas på fler matcher i Globen. Förstår att Djurgården och AIK inte kan spela alla sina hemmamatcher i nationalarenan, det blir bara lättmjölk till slut.  Men säg att de lägger sju-åtta matcher vardera i rikets största inomhusarena.

Som AIKs vd Peter Birath sa till Sportbladet under matchen.

– Jag vill att vi spelar i Globen om det är så här. En fullsatt Globen är häftigt och ekonomiskt är det ett klipp för oss. Vi tjänar 1,5 miljoner kronor när Globen är utsåld.

Och just pengar är ju så oerhört viktigt för AIK som tvingats till en nyemission för att få in mer medel till klubben och rädda verksamheten från fler nedskärningar.

Även AIKs målvaktstränare Stefan Persson gillar Globen.

– Isen är bättre än i Hovet.

Över 10 000 - annars magplask

Och grymt underlag är ju en grund till att produkten, ishockey, blir roligare, snyggare och bättre. Även fast isen på annandagen kändes lite bakfull.

Ska Stockholmsklubbarna lyckas med projekt reclaim Globen krävs att de sätter krav på sina marknadsavdelningarna. Det måste vara över 10000 på matcherna – annars blir det magplask. Det måste smöras för klackarna för att få stämning och skapa det där extra som behövs för att Globen-matcherna ska bli häftiga.

Det var ju en match i Globen – en rolig sådan.

Leksand inledde bäst och 15-6 i skott i den första perioden är en talande signal om hur den första akten var. AIK uppträdde nervöst och stirrigt i egen zon. Leksand fick två snabba mål och hade folkfesten i sitt grepp. Så typiskt för matchbilden var AIKs powerplay efter 10 minuter av den andra perioden som resulterade i två frilägen för Leksand.

AIKs reducering i mitten skapade en spännande avslutning och en härlig tredje period.

Ren och skär hockeyromantik med många målchanser och händelser som snygga passningar, handskar i ansiktet och bra stämning.

Precis som det ska vara.

16.33 dödade Pär Edblom annandags-festen, 1-3. 

Bra förarbete av Jens Bergenström.

Men tack Globen, Black Army och Superstars för en härlig jul-upplevelse.

Se till att jag snart får komma tillbaka till en ny fest i Globen.

ARTIKELN HANDLAR OM