Nya kravet efter kaoset i SM-finalen

Domarbasen: "Har ju inte skett korrekt"

Modos tränare Mikael Nilsson har inte släppt finalförlusten.

Nu vill damtränaren ha upprättelse efter den omdiskuterade maskmätningen.

– Man känner ju bara att de tog ju SM-guldet ifrån oss, säger han till SVT Sport.

SM-finalen i ishockey mellan Modo och Linköping avgjordes i slutet av mars. Finalen blev mest ihågkommen för den märkliga avslutningen när Modo krävde att domarna skulle mäta LHC-målvakten Kim Martin Hassons mask. Domarna godkände masken – vilket resulterade i att Modo åkte på en utvisning och Linköping kunde avgöra matchen i spel fem mot tre.

Modotränaren Mikael Nilsson har inte glömt incidenten och vill nu att situationen ska granskas.

– Jag vill att domarna ska tala om vad som har hänt runt den här mätningen, ifall de inte kunde reglerna eller om det är någonting som har påverkat dem eller vad det är. Man känner ju bara att de tog ju SM-guldet ifrån oss, säger han till SVT.

Fick hård kritik

Enligt SVT Sport skedde inte mätningen på korrekt sätt.

– I det här fallet så mättes målvaktsutrustningen då vad jag förstår med en klubba. Och en klubbredd, minimimåttet på en klubbredd kan vara 50 millimeter upp till 65 millimeter, säger domarchefen Tomas Thorsbrink.

SVT: Men nu vet vi ju inte om klubbspetsen var korrekt bredd på. Därmed så borde ju inte masken godkänts heller, förrän man har en korrekt bedömning som har gjorts på ett korrekt sätt?

– Mätningen har ju inte skett korrekt, så att säga. Sedan om domarna i det här fallet har konstaterat att masken var korrekt, det kan ju inte vi svara på så att säga. Det var ju på plats det gjordes.

Mikael Nilsson, som varit huvudtränare för Modos damer de senaste åren, fick intern kritik för sitt val att granska masken i finalen. Sportansvarige Robert Elfving tog avstånd från mätningen.

"Varit en förjävlig tid"

– Jag kan säga att det var ett jättekorkat beslut. Det är helt ogenomtänkt och oförsvarbart men nu får vi stå för det. Jag kan konstatera att hade vi fått göra om situationen hade vi inte tagit beslutet, sade han efter finalen.

Men efter SVT:s nya uppgifter vill nu Nilsson ha upprättelse.

– Den första reaktionen blir ju att den här dumstruten som man har haft på huvudet försvinner, den ska ju sättas över på domarna. För det har ju varit en förjävlig tid, alltså, säger han.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN