”Är övertygad om att jag kommer minnas de här dagarna resten av mitt liv...”

HOCKEY

Gud är tillbaka i Ottawa – och som staden har väntat

OTTAWA. Religiös eufori har utbrutit i Ottawa.

Gud är ju hemma igen.

Och sent i kväll gör den allsmäktige – också känd som Daniel Alfredsson – comeback på isen som var hans eget himmelrike i arton långa år.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men jag är övertygad om att jag kommer minnas de här dagarna resten av mitt liv, säger han till Sportbladet inför vinterns happening i den kanadensiska huvudstaden.

Foto: HE’S BACK I kväll, 23.35 svensk tid, gör Daniel Alfredsson comeback på isen som var hans hem i 18 år.

Det är här nu, datumet Daniel Alfredsson ringade in i sin almanacka så fort NHL tillkännagav spelschemat i somras.

För idag, på självaste första advent, återvänder han till Ottawa – staden där den snart 41-årige göteborgaren inte bara bodde och spelade i arton år utan gjorde sådant monumentalt intryck att han upphöjdes till ikon.

Ja, Gud till och med.

Kapten Alfredsson kallades ju så – i alla fall innan han i början av juli chockade Senators-fansen genom att skriva på för Detroit Red Wings.

Ottawa har kort sagt aldrig haft en större hockeyhjälte.

Under de omständigheterna blir en comeback mer än bara en comeback.

– Ja, säger Daniel när vi talar med honom inför återkomsten, det känns såklart väldigt speciellt att komma tillbaka. Ottawa var vårt hem i väldigt många år, jag tycker mycket om staden och har väldigt mycket vänner kvar. Det kommer bli känslosamt.

Nervöst?

– Nej, så här dagen innan tycker jag bara det känns otroligt roligt att få komma upp och träffa alla igen.

Känslorna är, för att uttrycka det försiktigt, ömsesidiga.

Alla vet vem han är

Ottawa har också väntat med iver på första december och när den evige hjälten – lagkapten under de tretton säsonger och allt – nu faktiskt är tillbaka går det som stötar genom den djupfrysta metropolen.

Det säger något att rubriken över ett uppslag i lokaltidningen Ottawa Sun igår löd:

”He’s baaack...”

Vilken ”he” som åsyftades behövde inte preciseras. Alla vet vem ”Han” är i den här stan.

När Red Wings – som flög direkt upp till Kanada efter 5-0-segern över Islanders i fredags kväll – tränade i Canadien Tire Centre under lördagseftermiddagen satt också hundratals fans på läktarna och slagsmål höll sånär på att utbryta mellan alla som trängdes för att få en glimt, och en autograf, av ”Alfie”.

Och givetvis utbröt rena kalabaliken när media fick tillträde till gästernas omklädningsrum efteråt.

– Men jag tycker det är skönt att vi kom en dag tidigare och fick träna en gång. Det hade nog känts lite konstigt att komma direkt till match i den här hallen. Nu hinner jag vänja mig vid att jag faktiskt spelar för ett annat lag i det som känns så bekant och hemma, säger han.

– Dessutom är det skönt att ha hela mediabiten överstökad en dag innan . Eftersom vi spelar redan halv sex på eftermiddagen blir det ingen värmning under söndagen och jag kan fokusera helt på matchen.

Frågan är vad som händer då.

Kommer att hyllas

Senators har redan meddelat att man kommer att hylla honom vid en ceremoni före första nedsläpp och såväl ägaren Eugene Melnyk som lokala krönikörer uppmanar fansen att visa klubbens största stjärna genom tiderna tillbörlig respekt.

Men det finns motstridiga känslor i supporterleden, alla är inte helt tillfreds med det sätt på vilket ”deras” Alfredsson lämnade dem och det kan bli som när Mats Sundin återvände till Toronto med Vancouver 2009.

Han buades ut varje gång han rörde pucken – för att sedan, något schizofrent, föräras en lång, innerlig stående ovation under en videohyllning på jumbotronen.

– Ja, det är möjligt att det blir så. Jag vet inte, det är svårt att förutspå hur människor kommer reagera . Men de gör som de vill. För egen del blir det säkert mycket starka känslor och jag är övertygad om att jag kommer att minnas de här dagarna resten av livet.

Familjen på plats

Hela familjen Alfredsson finns på plats – de reste till gamla hemstaden redan i tisdags – och som sig bör intogs middag hemma hos landsmannen, kompisen och förre lagkamraten Erik Karlsson igår kväll.

– Ja, han var ju hos oss i Detroit nyligen. Det var i och för sig inte jag som lagade mat åt honom, men ändå. Han får bjuda igen, skrockar ”Alfie”.

Som hotar att tacka för spisen genom att göra livet riktigt surt för Karlsson & co ikväll. Han är i fin form, gjorde två mål mot Islanders i fredags – och mer kan tydligen komma.

– Jo, flinar han, det kändes som att det fanns fler mål i klubban. Jag sparade några till nästa match...

Ottawa får be en bön.

Gud spelar ju för borta­laget nu...

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL