”Resultatet är ett kraftigt bakslag”

avMalin Wahlberg

HOCKEY

Damkronorna kan tappa OS-platsen efter fiaskot

Damkronornas OS-öde avgörs om en månad.

Men med 0-12 i de två senaste matcherna fortsätter den negativa trenden.

– Resultatet är ett kraftigt bakslag, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Med 91 dagar kvar till OS i Sotji vet Damkronorna fortfarande inte om de har någon plats. Resultaten har pekat spikrakt nedåt sedan OS-silvret i Turin 2006 och i våras var Sverige nära att åka ur A-gruppen i VM där laget slutade sjua.

I pågående fyrnationsturnering i USA har resultaten varit långt ifrån glädjande. En förnedrande 0-10-förlust mot USA följdes upp med 0-2 mot Finland i går.

– Vi har sett en nedåtgående trend de sista åren och det är en trend som både vi och hockeyförbundet är intresserade av att bryta. Jag såg inte matchen mot USA så jag kan inte uttala mig om den, även om resultatet är ett kraftigt bakslag, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

”Ett enormt gap”

Svenska olympiska kommittén har satt press på Damkronornas och bland annat ökat de fysiska kraven. Men om det blir något OS avgörs på en uttagning den 19 december.

– Vi gör en samlad bedömning då. Vi summerar hela sommaren och hösten. Matcherna i ett VM är det viktigaste, säger Reinebo och fortsätter:

– Min förutsättning är att Damkronorna kommer att vara med.

Trots den negativa trenden och de sviktande resultaten är förbundet inte oroligt för OS-platsen.

– Det är ett enormt gap till USA och Kanada just nu, de är så mycket bättre, det är inget att hymla om. Vi fortsätter vår satsning mot OS, men om sanningen ska fram så kanske vi numera är femma-sexa i världen, inte trea, säger Henrik Haraldsson, vice utvecklingschef på hockeyförbundet, till SVT Sport.

Vid OS 2010 blev Sverige fyra.

På fredag väntar sista matchen i turneringen: Kanada klockan 21.30.

ARTIKELN HANDLAR OM