2-2 i backduellen

HOCKEY

Men Niskalas Färjestad avgjorde i sudden

Det var matchen i matchen mellan elitseriens poängkungar bland backarna.

Både Janne Niskala och Johan Åkerman gjorde två poäng var.

I och med poängen passerade Åkerman Fredrik Stillmans åtta år gamla klubbrekord för flest poäng på en säsong för en back.

Matchen? Den vann ett skadedrabbat Färjestad vann matchen med 4-3 efter att junioren Martin Johansson avgjort i sudden.

Seriefinalen var en match med hög intensitet och stundtals i ett våldsamt tempo. Det var hemmalaget från Jönköping som tog kommandot från start anförda av en hårt kämpande Martin Thörnberg.

Ju längre första akten led desto mer tog Färjestad över och med mindre än fem minuter kvar av perioden så fick den finske backstjärnan Janne Niskala stå och ladda ostört vid blå. Efter ett tveksamt ingripande av Erik Ersberg i hemmakassen kunde Niskala se pucken gå in i mål.

Målet gjorde att han ensam tog över ledningen i backarnas poängliga före HV71:s Johan Åkerman.

– Det går lite fortare än vanligt. Då blir det lätt lite hafsigt, sa HV:s kapten Johan Davidsson till Canal+ efter första perioden.

Nyförvärvet målade

I andra perioden var det Färjestad som tryckte gasen i botten från start och fick ett power play redan efter en halv minut.

HV lyckades hålla tätt i de två minuterna i box play men strax efter att laget blivit fulltaligt så fixade Färjestads nyförvärv Atvars Tribuntsovs 2-0 till gästerna.

Letten släppte pucken till Esa Pirnes, rundade sedan målet och fick tillbaka pucken vid Ersbergs vänstra stolpe. Den delikata passningen från Pirnes gör att backen Tribuntsovs inte hade några som helst problem att raka in pucken i öppen kasse.

Efter målet följde en period då HV71 trummade på för en reduceringen och efter drygt halva perioden så kom också utdelningen.

Johan Åkerman krutade på från blå och såg till att han återigen låg på samma poäng som Niskala.

Slog klubbrekord

Sista akten blev en händelserik och målrik historia. Hemmalaget fortsatte trycka på för en kvittering och den skulle komma.

Och återigen var det Johan Åkerman som låg bakom målet. Som så många gånger förr styrde han HV:s power play på ett föredömligt sätt. Jukka Voutilanen passade Åkerman som fintade skott och förlängde till backkollegan Pasi Puistola som snyggt satte pucken i krysset.

I och med poängen gick inte bara Åkerman upp i ensam ledning i backarnas poängliga utan slog även Fredrik Stillmans klubbrekord för poäng av en back under en säsong. Åkerman har nu gjort 42 poäng, fördelat på nio mål och 33 assist.

Ovan målskytt avgjorde

Den ensamma ledningen i poängligan varade dock inte länge. Jörgen Jönsson gav Janne Niskala fritt skottläge och Ersberg var chanslös när Niskala med ett snabbt stenhårt handledsskott prickskjöt i krysset.

Men hemmalaget skulle få sista ordet under ordinarie tid. Med en och en halv minut kvar tog laget ut Ersberg i en sista chans att nå en kvittering.

Det lyckades.

19.45 stod klockan på när pucken damp ner framför den för kvällen mycket duktiga Jan Hrdina som med en backhand förpassade pucken i nät.

Övertidspoängen gick dock till Färjestad som men knappt en minut kvar av förlängningen, genom firma Mikael och Martin Johansson. Mattias passade fram Martin som satte pucken i nät bakom Ersberg.

– Skönt att göra mål. Det är inte varje dag direkt. En grym kämpainsats av oss när vi saknade så mycket folk, sa matchhjälten Martin Johansson till Canal+ efter matchen.

Mårthen Bergman

ARTIKELN HANDLAR OM