SHL Svenska hockeyligan

ANRELL: Avstängningen av tjeckerna avslöjar en spricka

HOCKEY

Ibland är man onödigt insiktsfull.

Jag skrev efter Moras match mot Djurgården i måndags att Pavel Brendl spelade så illa att han verkade lida av en allvarlig baksmälla.

Sanningen var alltså att det antagligen var just bakfull han var.

Avstängningen av de tre tjeckerna Pavel Brendl, Ivan Huml och Miroslav Blatak i Mora avslöjar en stor spricka i laget.

Det har talats om det ganska länge. Tjeckerna levererar mycket poäng, men de levererar inte särskilt mycket mer.

Sannolikt var det därför man kunde se en närmast slutspelsmässig urladdning från de mera hemvävda och lågavlönade spelarna i går i matchen mot Brynäs. Billiga mål, visserligen, men ändå typiska viljemål.

Efter matchen mot Djurgården där jag i 60 minuter suttit och fascinerat stirrat på hur illa särskilt Pavel Brendl spelat skrev jag:

”Tyvärr var en av deltagarna inte på festhumor. Kanske har Pavel Brendl haft lite för många målfester på senaste tiden, kanske var det en förklaring till att han verkade lida av alla målskyttars stora baksmälla; den som leder till att man plötsligt står fel istället för rätt, när instinkten inte längre fungerar.”

Brendl sköt knappt en vettigt skott på hela matchen.

I powerplay befann han sig nästan hela tiden i vänstra sarghörnet. Och är det nånstans där inte ens en högerskytt av Brendls kaliber gör mål så är det i vänstra sarghörnet.”

Spelade som en bakfull örn

Jag var, som sagt, obehagligt synsk där. Krogbesöket på Götgatans eget Crazy Horse – Fenix – varade tills krogen stängde. Och vad som hände sen har hockeypubliken ingen aning om.

Fakta var dock tydliga: Brendl spelade som en bakfull örn dagen efter. Han var direkt pinsam. Det har han varit flera gånger när han spelat i Stockholm så det kanske rent av varit en vana.

Å andra sidan bör man nog inte överdriva skandalen.

Att gå ut och äta mat och dricka en eller annan öl i god tid före en kvällsmatch är normalt sett inget som påverkar spelet. Alkoholen har lämnat kroppen och om spelaren bara sover sina normala timmar så borde han rimligtvis kunna fungera ändå.

Skandalen i det här fallet ligger åt Zlatan-hållet.

De tjeckiska spelarna bröt en tydlig överenskommelse. Det var klart utsagt från ledningen redan när säsongen inleddes att krogbesök med alkohol i samband med match är förbjudet. Då finns det inga undantag. Det är en grundssten i all svensk lagidrott.

Ett tecken på dålig smak

Harri Rindell – som tidigare ansetts som en hundraprocentig Brendl-kramare och en förutsättning för tjeckens fortsättning i Mora – blev uppenbarligen upprörd.

Jan Simons, som är en man med lagmoral lika träskallig som hans skor, blev vad jag förstår ursinnig. Avstängningen blir dock bara en match. Kanske lika bra det. Mora har trots allt några viktiga matcher framför sig. Även moral har sitt pris...

Själv tycker jag att det var ett lagom hårt straff. Ett par pilz på Götgatan är en skandal och ett tecken på ganska dålig smak, men också lite av en storm i ett ölglas.

Res till Malmö och se Fedorov

Men för ett lag som slåss för sitt liv är det här sämsta tänkbara uppladdning. Jag har svårt att se att alla i laget nu ska kunna dra åt samma håll.

Jag har svårt att se att Brendl, Huml och Blatak kommer att vara särskilt intresserade på lördag i Luleå i nästa ödesmatch.

Själv var jag i Malmö och såg en av elitseriens absolut bästa spelare – i Malmö.

Ja, faktiskt. Fedor Fedorov – lillebror i familjen – är ett sensationellt nyförvärv. Två mål i boxplay och ett överlägset tekniskt spel ger hopp om ett liv efter Rögle även för Malmö.

Fedorov kanske inte är en stor lagspelare, men han är definitivt värd en resa till Malmö.

Lasse Anrell

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan