Drömstart – då tog krislaget viktig seger

HOCKEY

Vann mot serieledarna

Serieledarna mot jumbon. Det borde väl bara kunna sluta med en vinst för ettan?

Nejdå. Inte när Frölunda mötte Skellefteå.

Frölunda tog ledningen redan efter 24 sekunder – och vann sedan med hela 4–1.

– Jättebra match, säger tränaren Kent Johansson.

Frölunda är elitseriens stora krislag. Efter förlusten i torsdagens jumbofinal (lagets sjätte raka) mot AIK var Frölunda sist i serien, och kvalserien kröp allt närmare. I flera olika medier har laget dömts ut, och i går gav Sportbladet laget tre procents chans att gå till slutspel.

Skellefteå å sin sida är ett av säsongens absolut största sensationslag. Laget vann tidigare i veckan seriefinalen mot HV71, och ledde serien inför dagens omgång. Lagets första serierseger sedan 1981 har därmed kommit nära.

I dag möttes lagen, och de flesta trodde nog på en seger för gästande Skellefteå.

Tidig ledning

Men Frölunda visade direkt att de inte har gett upp. Redan efter 24 sekunder pangade Christian Bäckman in 1–0 från blålinjen, och mindre än en kvart senare ledde Frölunda med 3–0, trots att det spelmässigt var jämnt.

– Det var härligt att få 1–0 sådär tidigt, sade Bäckman efter den första perioden.

I den andra perioden spelade Skellefteå upp sig och var inledningsvis betydligt bättre, men efter Martin Lundbergs 1–3-mål efter 6.20 kom Frölunda tillbaka och Skellefteå kom aldrig närmare än så.

– Det är dålig inställning. Vi åker inte skridskor. Vi har ingen backchecking. Jag kan hålla på hur länge som helst, sade en mäkta besviken Jimmie Ericsson efter perioden till Canal Plus.

Lundqvist nätade

Till slut blev det 4–1 till Frölunda efter att Joel Lundqvist 7.41 in i den tredje perioden styrt in ett skott i power play.

– I stort sett genomför vi en jättebra match, och det är hela gruppen som ska ta åt sig, säger Frölundas tränare Kent Johansson, som var uppenbart nöjd.

– Vi hade gett oss fan på att klara av det i dag.

Nöjd var även lagkaptenen Joel Lundqvist.

– Otorligt skönt, det var en riktigt bra laginsats, säger han till Canal Plus, där han menar att laget kan bli att räkna med i ett eventuellt slutspel:

– Klarar vi det här blir vi livsfarliga.

Närmare slutspel

Lika nöjd var inte Skellefteås tränare Anders Forsberg.

– Vi får inte kliva in och tro att det ska ordna sig. Vi måste gå in till 100 procent, sade han till Canal Plus, där han var besviken på lagets inställning.

– Ibland blir det så att man inte är där, och man såg lite såna tendenser innan matchen. Vi kände på gruppen att det kunde hända.

I och med seger klättrar Frölunda upp över kvalseriestrecket och har nu bara fyra poäng upp till Timrå på åttonde plats, med sex omgångar kvar av elitserien.

ARTIKELN HANDLAR OM