Skellefteå AIK

– Min tjej vägrar spela – jag lackar ut för mycket

Av: 

Johannes Hägglund

HOCKEY

Oscar Möller om vinnarskallen, att teka mot Joe Thornton och varför valet föll på Skellefteå

SKELLEFTEÅ. Vinnarskallen tog Oscar Möller till NHL.

Den har också gett honom monopolförbud.

– Tjejen vägrar spela. Jag lackar ut för mycket, säger han.

I en intervju med Sportbladet berättar 22-åringen varför han valde Skellefteå, vilka norrländska ord han har lärt sig och hur det var att teka mot Joe Thornton.

En kvart innan utsatt tid svänger Oscar Möller, 22, in på Rönnbäckens golfbana, utanför Skellefteå. I yngre år kunde han gå ”två, tre rundor om dagen”, men nu har han svårt att hitta tid för sitt intresse. Därför vill ha ta tillvara på all tid han kan få med golfklubban i handen. Han ställer sig till rätta på rangen och dunkar i väg bollen förbi 200-metersskylten.

– Ganska bra klick i den där, säger han och peggar upp ännu en boll.

Han fortsätter att slå bollarna med fin precision samtidigt som vi börjar jämföra Skellefteå med Los Angeles. I Möllers förra hemstad bor det knappt fyra miljoner invånare, staden har en medeltemperatur på 30 grader och det är sällan kallare än tio grader. Likheterna med Skellefteå är... inte jättemånga.

– Visst är det en stor omställning. Men jag är övertygad om att jag kommer att trivas här, säger Möller.

Då flikar fotograf Segerstedt in:

– Vi har allt utom opera i Skellefteå. Ska du se opera måste du till Umeå.

– Haha, jag tror jag klarar mig utan det faktiskt, svarar Möller.

”Brorsan är fiskefanatiker”

En fördel med den västerbottniska staden är enligt Möller att det går att köra snöskoter, något som var som svårt i Kalifornien. Han hoppas även få tid att fiska i Skellefteälven.

– Brorsan (Carl-Johan, 19, som i vinter ska spela med Björklövens J-20) är mer fiskefanatiker än jag, men jag tycker det är kul. Är det är värt att köpa årskort så man får fiska i älven? Jag bor skitnära, bara 50 meter från vattenkanten. Jag tror jag måste fixa det, säger Möller.

När alla golfbollar är ivägskjutna börjar vi gå upp till klubbstugan. Då hörs viskande från två gubbar vid puttinggreenen: ”Såg du vem det va?” frågar den ene på bred norrländska. Den andre gubben skakar på huvudet och får till svar: ”He va AIK:s nya kille, Möller. Jag tro he bli ett bra nyförvärv.”

”Kan inte spela monopol”

Den åsikten är han inte ensam om. Många före detta lagkamrater öser beröm över Skellefteås forwardsförvärv och framför allt hyllar de hans vinnarskalle. En av dem är Färjestadsforwarden Patrik Lundh, 23, som spelade med Möller i Djurgårdens juniorlag.

– Han hatar verkligen att förlora. När vi var yngre kunde det gå väldigt hett till, säger Lundh.

Möller ler när han tänker tillbaka på hur det var för sju, åtta år sedan.

– Jag kommer aldrig att glömma träningarna med hockeygym klockan nio på fredagsmorgnarna, det var krig. Jag vet inte om jag är född sån, men jag vill alltid vinna, säger han.

Hur är du hemma? Kan du spela sällskapsspel?

– Haha, då är jag nästan värre. Jag och tjejen (Charlotte) kan inte spela monopol längre. Hon vägrar, jag lackar ur för mycket. När vi spelar kort med polarna är det likadant. Jag får sitta och bita mig i läppen hela tiden.

Hur kan det låta när du spelar?

– En massa fula ord blir det. Inombords brinner det och egentligen skulle jag kunna göra vad som helst, men jag försöker hålla mig lugn. Man måste uppföra sig vet du, säger han och skrattar.

”Trodde inte jag skulle få kontrakt”

På isen har vinnarinstinkten varit en stor anledning till Spångasonens framgångar. Möller hoppade av skolan och lämnade Sverige som 17-åring för att spela i den kanadensiska juniorligan. Han draftades av Los Angeles Kings och åkte på deras camp 2008 för att ”se och lära.”.

– Jag kom dit med en resväska, med lite badkläder, ett par flipflops och någon t-shirt. Efteråt sa de att ”du får nog se över din situation, du måste hitta dig en lägenhet.” Det kom verkligen som en överraskning. Jag trodde inte att jag skulle få kontrakt, säger Möller.

Hur var det att spela i NHL som 19-åring?

– Man var tvungen växa upp fort utanför isen. På isen mötte du spelare som du varit i tv-spel. Jag kommer alltid att minnas första teken jag tog mot Joe Thornton. Och jag vann den också. Jag blir extra taggad i sådan situation och tar i lite extra.

Så det var inte med list och finess du vann den tekningen?

– Haha nä, jag tog i allt vad jag kunde med backhand. Det var riktigt häftigt.

Och hur var det att göra första målet mot Colorado?

– Jättehäftigt. En wow-känsla. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Jag slog nog händerna mot plexiglaset. Skittöntigt, haha. Jag var skitglad, säger Möller och slår snusdosan i handflatan tre gånger innan han lägger upp en prilla.

Lärt sig lite norrländska

Efter totalt 87 NHL-matcher och 110 matcher med AHL-laget Manchester Monarchs flyttar han nu hem till Sverige. Trots anbud från KHL och flera elitserieklubbar valde han Skellefteå.

– Jag gick på magkänslan. Jag kände direkt att det kändes hur bra som helst. Framför allt gillar jag att klubben säger sig vara en språngbräda om man vill till Nordamerika. Målet för mig är fortfarande att komma tillbaka till NHL. Sedan är det kul att det är så många unga i laget. Jag tror det är tio spelare födda på 90-talet. När vi spelar yngre mot äldre i fotboll eller innebandy är jag på det äldre laget. Helt sjukt egentligen, säger 22-åringen.

Trots att han bara varit i Skellefteå några veckor har han redan hunnit lära sig en del norrländska.

– ”Joj” säger de ofta, ”men joj” och ”vars”, ”vars är du?”, skrattar Möller.

– Sedan kan man säga ”obra”, man kan sätta o framför allt. Ge mig några veckor till så kommer jag att prata med dialekt också. Jag kommer sakta men säkert att transformeras till norrlänning.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skellefteå AIK