”Nämnden har gjort ett grovt övertramp”

HOCKEY

Brynäs: Experter i media har fått vara med i bedömningen

Brynäs Simon Bertilsson stängs av fyra matcher och får böter för motsvarande tre för tacklingen på Luleås Jonas Berglund.

Nu riktar Brynäs hård kritik mot Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd.

– Vi kommer absolut överklaga. Det här känns inte vare sig rimligt eller rättvist och jag tycker att disciplinnämnden har gjort ett grovt övertramp, säger sportchefen Michael Sundlöv i ett pressmeddelande enligt gd.se.

Som Sportbladet avslöjade på måndagen stängs alltså Brynäs Simon Bertilsson av i fyra matcher och får böter för motsvarande tre för tacklingen på Luleås Jonas Berglund. Enligt Brynäs har Disciplinnämnden låtit sig påverkas av debatten i media när de gjort bedömningen.

”Hade kunnat undvika tacklingen”

– Det är tråkigt att det är vissa representanter från media som fått vara med och påverka disciplinnämndens bedömning i detta fall, säger sportchefen Michael Sundlöv i ett pressmeddelande.

Nämnden motiverar beslutet med att Bertilsson ”hade kunnat undvika denna respektlösa tackling”. Brynäs anser samtidigt att bestraffningen är orimligt hög i jämförelse med liknande fall.

– Om man ser till tidigare domar i liknande fall hade ett rimligt straff varit två till fyra matchers avstängning. Det straff som nu utdöms känns varken rimligt eller rättvist, säger Sundlöv enligt gd.se.
– Det finns många liknande fall och straffen bör rimligtvis sättas med en viss konsekvens av de som är tillsatta för att göra dessa bedömningar. Nu känns det som att många så kallade experter i media fått vara med och göra bedömningen.

Kommer att överklaga

Ska vi ändra straffskalan, vilket kanske behövs, så lär vi väl ta det i rätt ordning inte ge en spelare 3–4 matcher ena veckan och nästa vecka ge en annan spelare 7 matcher.

Klubben meddelar samtidigt att de kommer att överklaga domen.

– Vi kommer absolut överklaga. Det här känns inte vare sig rimligt eller rättvist och jag tycker att disciplinnämnden har gjort ett grovt övertramp i och med att de har så varierande bedömningar på liknande situationer.

Jonas Berglund ådrog sig en hjärnskakning av tacklingen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brynäs IF