Svensken: ”Skönaste målet jag gjort”

Här får han Edmonton att explodera

avPer Bjurman

Publicerad:

NEW YORK. Det var David Desharnais som tidigt i morse avrundade Stanley Cup-slutspelets hittills mest blixtrande övertidsshow med sudden death-målet som gav Edmonton slagläge i serien mot San Jose. 

Men dessförinnan hade svenske backen Oscar Klefbom räddat kvällen genom att några minuter före full tid kvittera till 3-3 – med ett monstruöst slagskott.

– Det är  det hårdaste skott jag skjutit och det skönaste mål jag gjort, säger den 23-årige värmlänningen till Sportbladet efter 4-3-segern.

Foto: AFP

Det såg länge ut som att det skulle komma att heta att Edmonton kom tillbaka föredömligt efter 0-7-krossen i San Jose i förrgår, men att det inte riktigt räckte.
För visserligen hade Mark Letestu lyckats krympa hajarnas 3-1-ledning i slutet av andra perioden, men i slutakten såg gästerna till att stänga igen och hålla tätt och verkade gå mot seger.

Då, när bara två minuter och 46 sekunder återstod, stormade Oscar från Hammarö i Värmland in över blå och klappade på ett direktskott som fick det att gunga till i hela Alberta.

”Det skönaste mål jag gjort”

En hundradels sekund senare var det kvitterat.

– Det är  det hårdaste skott jag skjutit och det skönaste mål jag gjort, säger han när vi når honom efteråt. 

– När det är så lite tid kvar och vi har börjat bli frustrerade och det är så viktigt....helt fantastiskt. Hela laget fick energi av det målet. Samtidigt som det tog energi av San Jose. Det blir så med den sortens mål.

Ja, det syntes med all önskvärd tydlighet under den övertid som följde.

För då låg ett ursinnigt Edmonton på som en svärm ilskna jordgetingar och radade oavbrutet upp hisnande heta chanser runt Martin Jones i motståndarkassen – medan till synes trötta hajarna  i princip bara slog  ifrån sig. 

– Ja, vi spelade riktigt jäkla bra under övertidsperioden och det kändes som det bara var en tidsfråga innan vi skulle få in pucken, fortsätter ”Kleffy”.

– Men man vet aldrig i övertid. Det är dålig is och alla är trötta och det kan räcka med en puck som studsar över klubban och så får andra laget ett friläge. Så det var en stor lättnad när det till slut blev mål.

”Usch, det var inte roligt”

Ja, efter att superstars som Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins och Leon Draisaitl på något förunderligt vis bränt drömläge på drömläge klev lille David Desharnais, med 1 och 45 kvar av första övertidsperioden,  fram och vräkte in sudden-målet.

Därmed har unga Oilers slagläge och kan avgöra i Sharktank natten till söndag. 

Fast där fick de som sagt stryk med rungande 0-7 senast...

– Ja, usch, det var inte roligt. Det är glömt nu, men förhoppningsvis drog vi nyttiga lärdomar. Framförallt kan vi inte hålla på och ta så mycket utvisningar, jag tror vi hade 19 boxplay-minuter och det går inte mot såna slutspelsrävar, det kommer de utnyttja, säger Oscar.

– Vi ska försöka avsluta serien nu, men vet att det inte blir lätt. Dom är bra.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM