Wennerholm: Smålands år i svensk hockey

Foto: Fredrik Skog, Pic-Agency / Pic-Agency Sweden AB
HOCKEY

JÖNKÖPING. Oj, vilken dramatik det blev i avslutande omgången i kvalserien till allsvenskan.

Troja höll på att tappa den allsvenska platsen, då 4–1 blev till 4–4 hemma mot Huddinge.

Nu avgjordes allt under några dramatiska slutsekunder.

Det var Niclas Lehmann som defintivt säkrade den allsvenska platsen då han skickade in 5–4 med bara 32 sekunder kvar.

Niclas som är son till förre AIK-spelaren Tommy och tv-sportens Marie Lehmann och som kom till Troja i höstas efter två säsonger i just Huddinge.

Men hade Huddinge gjort mål där i slutsekunderna hade den allsvenska platsen gått till Kristianstad med ett plusmål tillgodo, trots att de förlorade i sudden borta mot Västerås (1–2).

Smålands år i svensk hockey

Att Södertälje fixade sig kvar, kom lite i skymundan den här sista omgången. De mötte ju absoluta jumbon Visby/Roma hemma och vann som väntat en match som slutade 3–1.

Men det var väl bara logiskt att Troja tog den andra allsvenska platsen.

Det är Smålands år i svensk hockey.

Jag satt själv och såg första SM-finalen mellan HV71 och Brynäs, innan det blev dags att följa slutsdramatiken i kvalserien till allsvenskan.

Småländska HV71 som är favoriter till SM-guldet och var tvåa bakom lika småländska Växjö i SHL:s grundserie.

Nu blir dessutom tre småländska lag i allsvenskan fyra, då Troja tar klivet upp.

De kan ju snegla åt Västervik, som blev trea i tabellen som nykomlingar och där bara målskillnad skiljde från ett play off mot BIK Karlskoga och chansen till ett SHL-kval mot Rögle.

Det två övriga småländska lagen, Oskarshamn och Tingsryd, är redan etablerade i allsvenskan.

Nej, jag är full av beundran inför detta hockeydistrikt som dominerar den inhemska hockeyn totalt just nu med två lag i SHL och fyra i allsvenskan.

Borde skicka delegation dit

Stockholmsdistriktet, som är nästan dubbelt så stort i antal lag och licensierade spelare, har bara ett i vardera serien.

Svenska Hockeyförbundet borde skicka en delegation till de småländska skogarna och studera varför hockeyn blomstrar just där.

Men som vanligt handlar det naturligtvis om tradition, eldsjälar och fans som gör allting möjligt. Och en och annan hängiven sponsor som går in med pengar i småföretagens Småland.

Troja-Ljungby är bara ett av många hockeyfästen i detta hockeygalna landskap, som fostrat så många stjärnor och där de mest kända från just Ljungby är backen Roger Johansson och forwarden Mattias Weinhandl.

Södertälje hänger också kvar efter en stark slutspurt, där de slog de båda huvudkonkurrenterna Kristianstad och Troja i de avslutande omgångarna.

Upplagt för publikfest

Jag slipper äta upp den påse kringlor jag lovade om de skulle missa matchbollen mot Visby/Roma.

Och SSK hör naturligtvis hemma i allsvenskan.

Nu är de ett av många storlag som kommer att finnas i serien under SHL nästa säsong, med lag som nyss nedflyttade Leksand, Modo och Björklöven.

Det känns som det kan bli en ny publikfest i allsvenskan nästa säsong, efter några år av nedgång sedan rekordvintern 2012–13.