KLART: Han ska träna nya NHL-klubben

Foto: John Locher / TT / NTB Scanpix
Nya tränaren Gerard Gallant i mitten. Till vänster ägaren Bill Foley och till höger GM George McPhee.
HOCKEY

NHL får ett nytillskott till hösten när Vegas Golden Knights går in i ligan.

Det nya laget har nu även gjort klart med vem som ska stå i båset och styra laget.

Det blir den sparkade Florida-coachen Gerard Gallant som blir klubbens första NHL-coach.

Det är lite drygt två månader till NHL:s expansionsdraft äger rum då det nya laget Vegas Golden Nights ska få plocka in spelare till sitt lag. Nu har de i alla fall gjort klart med en coach som kan vara med och bestämma över lagbygget. Det blev som de flesta spekulerat i, Florida Panthers gamla tränare, Gerard Gallant som får det första jobbet som NHL-coach i ”Sin City”.

– Att bli utsedd till den första coachen i Vegas Golden Knights historia är en fantastisk möjlighet som jag är extremt tacksam över, säger Gerard Gallant till klubbens hemsida.

Nominerad till årets coach i fjol

53-årige Gallant gjorde debut i ligan säsongen 2000/01 som assisterande tränare i Columbus Blue Jackets. Den rollen hade han fram till att han fick ta över som huvudtränare i samma klubb under säsongen 2003/04. Där fick han ett par säsonger och sedan hade han fler uppdrag som assisterande tränare i ligan innan han återigen blev huvudtränare för ett NHL-lag när han tog över Florida Panthers inför säsongen 2014/15.

Från Panthers fick han sparken i höstas efter en medioker inledning. Ett halvår tidigare hade han lett laget till den bästa säsongen i klubbens historia när de vann Atlantic Division med 103 inspelade poäng. Den bedriften gjorde också att Gallant var en av tre nominerade till att vinna priset som årets tränare.

Nygammal tränare i Dallas

Även Dallas Stars har nu gjort klart med en ny huvudtränare efter att i slutet av förra veckan ha gett Lindy Ruff sparken. Det blir ett bekant ansikte för de Dallas-fans som följt laget ett tag. Ken Hitchcock blir nämligen ny tränare för klubben som han var med och vann Stanley Cup med 1999. I den finalen slog Dallas Buffalo Sabres som coachades av just Lindy Ruff.

65-årige Hitchcock har de sex senaste säsongerna varit i St Louis Blues, men fick sparken av klubben tidigare i år.

ARTIKELN HANDLAR OM