”Det ska aldrig vara tillåtet”

Guldmålvakten om hånet, NHL-planerna och den jobbiga hösten

Linus Söderström berättar att han fått lägga om kosten helt efter problem med okända infektioner.
Linus Söderström berättar att han fått lägga om kosten helt efter problem med okända infektioner.

Han var i fokus både under och efter SM-finalserien mot Brynäs.

Nu har succémålvakten Linus Söderström, 20, hunnit landa efter en veckas guldfirande.

För Sportbladet berättar han om hånen under finalserien, NHL-planerna och de ständiga infektionerna under hösten som höll på att förstöra hela säsongen: 

– Om jag inte fått hjälp hade jag aldrig klarat av att spela på den nivå jag gjorde i slutspelet, säger HV-målvakten. 

Många hajade nog till när Linus Söderström i tisdags la ut en bild på Instagram där vänster fot var placerad i en så kallad gipsstövel.

Men där lämnar han direkt ett lugnande besked.

– Ja, det handlar bara om nageltrång. Eventuellt kan det bli operation senare i maj, men då handlar det bara om ett par dagars återhämtning. 

Nageltrånget var inte något som påverkade honom under finalspelet. Än mindre under det rejäla guldfirandet som bröt ut efter Simon Öneruds avgörande mål i den sjunde SM-finalen mot Brynäs.

– Det har verkligen varit grymt kul, efter sista matchen var det fest i stort sett en hel vecka. Jag har verkligen sett till att ta vara på tillfället och hinna njuta.

Kallades för ”särbarn”

Nu har Linus Söderström hunnit med några dagar i hemstaden Stockholm innan han i dag torsdag åker till Spanien för en veckas välförtjänt semester.  

SHL-rookien fick under säsongen sitt stora genombrott och i slutspelet stod han varenda match för HV71. Söderström hamnade i fokus även direkt efter den sista finalen då han i en intervju med Expressen berättade att en spelare i Brynäs kallat honom för ”särbarn”.

Den tvåfaldigt JVM-målvakten har varit öppen med att han från sjuårsåldern varit diagnostiserad med adhd och aspergers.

– Det finns trashtalk på isen och jag har inga problem med det. Så är hockeyn och det accepterar jag till hundra procent, men det finns en gräns för hur man beter sig mot medmänniskor. Det är inte bara mig den här spelaren hånar – jag tar inte åt mig personligen – men han hånar alla som har en särbegåvning eller en diagnos.

Vissa saker är aldrig okej

Har den aktuella spelaren kontaktat dig?

– Nej, eller jag behöver inte gå in på det. Det stannar där. Jag vill stänga igen boken nu. I efterhand har Brynäs gjort det jättebra. Jag har pratat med Brynäs klubbdirektör (Johan Stark) på telefon, det är schyssta grabbar i laget och en bra förening. Brynäs har gjort något som många andra också borde göra, jag tänker på det här med Unicef och ”En bra start”. 

Söderströms berättelse startade en het, och viktig, debatt om vad som får och inte får sägas under en hockeymatch. 

– Jag har förstått att många tycker det var bra att jag gick ut med det. Att det måste finnas gränser för vad man säger, alla är födda olika och det handlar om respekt för varandra. Rasism är inte, och ska aldrig vara, tillåtet. Samma med någons familj, sexuell läggning eller diagnoser och särbegåvningar.

Slutade med både ägg och mjölk

Under slutspelet klev Linus Söderström fram som en av de stora guldhjältarna. Vad många inte har känt till är att målvaktsjätten under säsongen haft stora problem med infektioner och där ett radikalt beslut blev vändningen:

– Jag var sjuk mycket i höstas, kände mig hängig och hade ingen riktig energi. Jag har alltid varit noga med kosten, har exempelvis tagit bort gluten. Nu fick jag tack vare min agent och HV71 kontakt med en doktor i Stockholm som gjorde en noggrann genomgång av hur mitt system fungerar. Jag hade fått tillbaka min matallergi och man la upp en helt ny kostplan.

Det handlade bland annat om att Söderström runt nyår slutade med både ägg och mjölk, och i stället började äta ett havreproteinpulver.

– Från januari och framåt var jag inte sjuk en enda gång, berättar han. 

Utan den här förändringen hade du knappats varit en guldmålvakt?

– Nej, jag hade absolut inte klarat av att spela på den nivå jag gjorde. Jag har min agent och HV att tacka för det här.

Tillhör New York Islanders

Nu kommer han under hela sommaren att följa en noggrant framtagen kostplan:

– Det blir lite rörigt innan man kommer in i allt, men det är definitivt värt det. Jag vill verkligen optimera min kapacitet till hundra procent, som det varit under säsongen med alla infektioner har jag kanske legat på 80–90 procent. Det finns mer att ge och jag tror det här ska hjälpa mig att nå dit.

Det har spekulerats i att det kan bli NHL-spel redan kommande säsong. Själv är Linus Söderström, som tillhör New York Islanders, helt inställd på att stanna i HV71 ytterligare en säsong. 

– Jag har känt hela tiden att det värsta jag kan göra är att åka över för tidigt, för är man inte redo tvingas man börja om resan. Jag tar gärna ett eller två år till i SHL. Man får inte glömma att jag bara har gjort en bra säsong på den här nivån. Det handlar om att göra det flera år i rad, säger han. 

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!