Nylander om VM-debuten: ”Det blir speciellt”

Efter en supersäsong som rookie i NHL är William Nylander, 21, redo att debutera i Tre Kronor.

I torsdags blev han som 16:e NHL-svensk klar för spel i VM i Köln.

– Det blir speciellt, första gången man drar på sig Tre Kronor-tröjan. Jag är taggad, säger Nylander till Sportbladet.

REDAKTIONEN TIPSAR: MISSA INTE BLOGGEN TRE KRONOR INSIDE – JIMMY WIXTRÖM TAR ER MED BAKOM KULISSERNA

I eftermiddag flyger Tre Kronor ner till Köln, Tyskland, för VM som inleds på fredag. William Nylander presenterades innan helgen som ett supertillskott till den svenska truppen, när han fick klartecken från sitt Toronto Maple Leafs att få spela.

– Det är mäktigt, det är inte ofta man får göra det och det är en grej jag sett fram emot. Jag var och kollade VM (2013) i Globen när de vann guld. Det kommer bli jättekul, säger han till Sportbladet.

När Sportbladet träffar honom vid Bromma flygplats har han ännu inte hunnit prata med tränarna om hur eller med vilka han ska spela.

– Nej, jag kom för 20 minuter sedan. Så jag vet lika mycket som er.

Om du själv får bestämma, vilka vill du spela med då?

– Jag har inte tänkt så mycket på det än, det viktiga har bara varit att få det klart. Var man än spelar blir man glad, det är kul att bara få sätta på sig tröjan.

Succésäsong i NHL

Nylander kommer från en strålande rookiesäsong i NHL, med 61 poäng i grundserien. Hans Toronto överraskade sedan mot Washington i slutspelet, men det blev uttåg efter sex matcher.
– Det var en lärorik säsong. En del upp och ner men sen gick det bättre mot slutet. Vi spelade på bra mot Washington, det var viktigt för oss och vi lärde oss mycket.

Med över 20 mål och över 60 poäng maxade Nylander också sin rookie-bonus. Det innebär sammanlagt 7.5 miljoner kronor i extrapengar för svensken.

”Han är en viktig person som man kan prata med”

Om William Nylander brås på sin far var ett VM-deltagande ingen skräll. Michael Nylander spelade under sin karriär hela sju VM för Sverige.

– Vi har inte pratat så mycket VM än, det var mest fokus på att få det klart, så att jag kunde åka.

– Men han försöker kolla matcherna, och han ger lite tips så fort han kan. Han är en viktig person att ha vid sidan av som man kan prata med om allt möjligt.

Hur mycket lyssnar du på råden?

– Haha, man försöker lyssna så gott man kan såklart. Man vet ju att han har varit här och spelat här ett bra tag. Han kan mer än vad man själv kan.

Tre Kronor inleder VM mot Ryssland fredag 5 maj klockan 16.15.

REDAKTIONEN TIPSAR: MISSA INTE BLOGGEN TRE KRONOR INSIDE – JIMMY WIXTRÖM TAR ER MED BAKOM KULISSERNA

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!